Anamaria Vasile

Un român șochează: „Sunt căsătorit de mult timp, dar am cunoscut altă femeie și vreau să divorțez. După 30 de ani de relație i-am spus asta nevestei mele. Ea mi-a spus că bănuia de mult timp asta. Am crezut că se va rezolva totul, dar de unde?! Nu credeam să fie în stare de așa ceva.” Ce i-a făcut soția când a aflat de cealaltă femeie

Dragă Adela,
Am mare nevoie de ajutorul tău. Sunt într-o mare încurcătură. Deci… sunt căsătorit de mulţi ani și, cu aproximativ 10 ani în urmă, am cunoscut o femeie de care cu timpul m-am apropiat foarte mult, transferând toată dragostea mea în noua locaţie… Dincolo, a rămas însă grija , afectivitatea şi tot ce se poate aduna într-o relaţie de peste 30 de ani. După multe frământări am decis să ne despărţim, deşi nicio variantă nu m-ar putea face pe deplin fericit.

Mă confrunt însă cu următoarea problemă: la aflarea acestei veşti pe care soţia o bănuia de mult, din cauza comportamentului meu, a spus că nu poate merge mai departe fără mine şi îşi va încheia socotelile cu viaţa. Dacă ar face asta, bineînţeles că aş avea-o toată viaţa pe conştiinţă… Dacă rămân aici, rămân doar că să îi fie ei mai bine, dar mie îmi va fi cu siguranţă şi mai rău… Ce e de făcut?

Adela răspunde:
Dragul meu,
Ceea ce face soţia ta se numeşte şantaj emoţional. Iubirea nu presupune să forţezi pe cineva să rămână lângă tine prin amenițare. Asta în cazul în care ai fi atât de naiv încât să crezi că suferă din dragoste şi te-ai simţi vinovat. Din păcate, ceea ce simte ea este o obsesie faţă de tine, e o tulburare emoţională, nu se ştie cât de gravă.

Prin urmare, ne putem aştepta să-şi pună în aplicare planul funebru, chiar dacă şansele sunt încă într-o proporţie mică. Soţia ta a dezvoltat o dependenţă emoţională faţă de tine şi refuză să mai fie ea însăşi. Dacă ar fi de acord, ar fi interesant să se întâlnească cu un psiholog. Poţi să-i spui că motivul pentru care nu te-ai mai simţit atras de ea este tocmai acest ataşament bolnav al ei faţă de tine.

Tu vrei să ai o relaţie cu o femeie, nu cu o umbră. De asemenea, te sfătuiesc să nu fii drăguţ cu ea. Chiar dacă toată lumea i-ar da dreptate, nu e ok să te ţină cu forţă lângă ea. Căsătoria nu e o închisoare, iar tu nu eşti prizonierul ei. Dacă nu ar fi fost aşa, nu ar fi existat divorţul.

Aşadar, fii ferm pe poziţie şi poate, în timp, îşi da seama. În definitiv, îşi taie singură craca de sub picioare. Dacă te lasă să pleci, implicit devine şi ea liberă şi îşi deschide şansă de a avea o relaţie sănătoasă cu altcineva, care să o iubească din proprie iniţiativa, nu cu forţa.