Anamaria Vasile

8 lucruri deosebite care se întâmplă în corpul tău atunci când dormi

Somnul este una din nevoile de bază ale organismului nostru, dar, în acelaşi timp, şi un mare mister pentru oamenii de ştiinţă din domeniul neurologiei şi al psihologiei, încă neelucidat. Până la finalul vieţii tale, vei ajunge să dormi cel puţin 40 de ani şi îţi vei aminti foarte puţine lucruri care ţi s-au întâmplat în timpul somnului.

În fiecare noapte, după ce adormi, corpul tău nu încetează să lucreze… el face tot ce ştie mai bine să te repare după o zi lungă de lucru şi să te menţină sănătos.

Aşa că am decis să investigăm mai în amănunt acest topic fascinant şi am descoperit opt lucruri incredibile care se întâmplă cu corpul tău după ce Moş Ene ţi-a pus nisip pe ochi.

1. Muşchii tăi paralizează

Când intri în ciclul de somn REM (mişcarea rapidă a ochilor), care este cea mai adâncă fază a somnului, muşchii din corp paralizează complet şi ţi-e imposibil să te mişti. Există o boală când această paralizie continuă pentru câteva secunde şi după ce te-ai trezit. Sperietura paraliziei este experimentată de oamenii care suferă de narcolepsie, când îşi deschid prima dată ochii după somn.

2. Ochii ţi se mişcă la o viteză ameţitoare

Toate fazele somnului au câte un scop precis atunci când vine vorba de sănătatea corpului şi a creierului. Există, astfel, cinci stadii ale somnului; fiecare este mai adâncă decât precedenta iar după ce trecem printr-un ciclu complet format din aceste cinci faze, o luăm de la început cu prima fază.

Ultima fază se numeşte REM (mişcarea rapidă a ochilor sau “Rapid Eye Movement”) şi este cea mai adâncă şi în acelaşi timp cea mai activă. Începe undeva la 60-90 de minute după ce ai adormit. În această fază, ochii ţi se mişcă la viteză maximă în sus şi în jos şi dintr-o parte în alta, fără ca tu să fii conştient de această mişcare deoarece mintea ta este focusată pe ceea ce visezi.

3. O doză mare de hormoni de creştere este eliberată în corp

Hormonul HGH, cunoscut şi ca hormonul uman de creştere este responsabil pentru regenerarea oaselor, a muşchilor şi a ţesutului. Atunci când dormi, producţia acestui hormon este activată în tot corpul. HGH contribuie şi la vindecarea rănilor şi la regenerarea celulelor.

Când eşti tânăr, acest hormon stimulează creşterea. De asta ne trimiteau părinţii la un somn de amiază să creştem mari, mari.

4. Gâtul ţi se îngustează

Când dormi, muşchii care ţin gâtul deschis atunci când eşti trează se relaxează. Asta este una din principalele cauze ale sforăitului. Cu toate că sunt şi alţi factori care intervin atunci când vine vorba de sforăit, cum ar fi obstrucţie nazală şi nu numai, îngustarea gâtului este în mare parte responsabilă de acele zgomote enervante pe care unii oameni le fac când dorm.

5. Scrâşneşti din dinţi

Acest fenomen poartă numele de bruxism. Nu toată lumea îl experimentează dar, cu siguranţă, o bună parte din populaţie se trezesc adesea cu dureri de maxilare de la scrâșnit o noapte întreagă. Bruxismul poate avea origine morfologică şi poate apărea din cauza unei proaste alinieri a maxilarului.

De asemenea, poate avea şi o cauza psihologică- este o modalitatea de a elibera tensiunea şi stresul acumulat de-a lungul zilei. Studiile încă nu au găsit un răspuns clar care să determine apariţia bruxismului şi nici nu au reuşit să-şi dea seama de ce unii oameni se trezesc adesea cu dureri de maxilare sau dinţi crăpaţi în timp ce alţii nu experimentează asta niciodată.

6. Creierul tău se eliberează de informaţiile acumulate de peste zi şi astfel, crează poveştile care devin vise

Felul în care sunt construite visele încă este un mister. Tot ce ştim azi e că mintea noastră construieşte visele din memoriile de peste zi cât şi din informaţii din subconştient.

Oricum, nu există un răspuns la marea dilemă a somnului care să elucideze călătoria pe care creierul nostru o parcurge noaptea, când dormim sau de ce selectează anumite memorii, culori, voci, scenarii sau oameni. Chiar dacă ştiinţa a înaintat atât de mult în zilele noastre, visele rămân încă un puzzle fără rezolvare.

7. Poţi auzi zgomote violente

Faptul că uneori simţi o explozie în capul tău, este un fenomen rar, dar se poate întâmpla. Dacă ai experimentat asta vreodată, atunci înseamnă că ai simţit un zgomot violent care te-a trezit din somn, speriat şi debusolat, dar în realitate nu s-a întâmplat nimic în jurul tău.

Cei care suferă de acest sindrom simt că le-a explodat creierul sau au impresia că au auzit un zgomot extrem de violent, ca o împuşcătură. Nu cauzează nici o durere fizică, dar psihologic te poate afecta.

8. Creierul se reface şi se detoxifică

Cercetătorii de la Universitatea din Rochester au descoperit că în timpul somnului, creierul tău elimină reziduurile toxice pe care le acumulează pe timpul zilei.

Mecanismul care se activează când dormim se numeşte sistem glimfatic şi când este activat permite creierului să se elibereze de informaţii inutile şi să păstreze informaţiile pe care le consideră de calitate cât şi să-şi reînoiască conexiunile neuronale.