Anamaria Vasile

Cum puteți crește kiwi acasă, pe propriul pervaz – Trebuie să încercați

Să creșteți o plantă kiwi este foarte real, distractiv și fără mari cheltuieli. Este suficient să alegeți cel mai copt kiwi dintr-un magazin din apropiere. Acesta trebuie să fie moale și fără defecte. Există câteva soiuri mai populare de kiwi, dar nu fiecare din ele pot da roadă în condiții de apartament.

Kiwile iubește lumina și căldura, din acest motiv, pentru plantarea și creșterea lui, aveți nevoie de un loc pe pervaz însorit și fără curenți de aer. Perioada potrivită pentru semănare este din luna martie până în luna mai.

Cum să creșteți kiwi acasă

Spălați fructul și tăiați-l în câteva bucăți. Mărunțiți pulpa fructului. Piureul obținut îl puneți într-un pahar cu apă caldă, amestecați și lăsați să se răcorească.

Spălați bine amestecul, cât să înlăturați toată pulpa și să rămână doar semințele, care vor pluti la suprafață. Scoateți semințele pe un șervețel sau pe un prosop de hârtie să se usuce. După 2-4 ore, înveliți semințele în vată sau într-o pânză și puneți-le pe o farfurie. Turnați puțină apă fierbinte, cât poate absorbi pânză, fără să curgă apă din farfurie când o înclinați.

Acoperiți semințele cu folie de plastic și puneți-le la loc cald și însorit. Deschideți sau înlăturați folia pe timp de noapte. Dimineața mai turnați cantitatea necesară de apă. Peste 7-10 zile semințele de kiwi ar trebui să încolțească.

Alegeți un ghiveci potrivit pentru plantă și puneți la bază argilă expandată. Vă recomandăm să folosiți pământ pentru liane tropicale. Puneți-l la bain marie pentru 2 ore. Faceți adâncituri de 5-10 mm și puneți câte 2-3 semințe în fiecare. Adăugați-le puțin pământ, udați-le cu apă la temperatura camerei și acoperiți-le cu folie alimentară. Puneți ghiveciul la loc cald și însorit.

Peste 3-6 zile vor apărea primele frunzulițe. Dacă apar plante slabe și fără perspective, înlăturați-le la această etapă. Udați-le moderat și doar cu apă stătută. Iarna, lăstarii de kiwi cresc mai lent și este suficient să-i udați de 2-3 ori pe lună.

În perioada vegetativă (primăvara și vara) planta are nevoie de mai multă umiditate, de aceea udați-o mai des – 2 ori pe săptămână. Iar pe timp de vară este nevoie și să o stropiți cu pulverizatorul.

Tăiați regulat plantele, să nu încurce una alteia. La început, le puteți trage din pământ. Mai târziu nu veți putea face acest lucru, pentru că la kiwi sistemul radicular se dezvoltă destul de rapid. Cea mai corectă metodă este să tăiați planta de care nu aveți nevoie.

Când plantele ating înălțimea de 10-12 cm, este nevoie să le tranplantați în ghivece separate. Creșterea lor va încetini dacă nu veți face acest lucru. Planta de kiwi începe să înflorească și să rodească după 3-4 ani, dacă i-au fost asigurate toate condițiile favorabile.

Încercați această metodă de a crește kiwi acasă și această plantă tropicală vă va bucura zi de zi. Iar peste câțiva ani veți putea savura și fructele delicioase.