Anamaria Vasile

Luni, 25 martie, este Buna Vestire. Ce NU e bine să faci în această zi, ca să-ți meargă toate bine

Una dintre cele mai importante sărbători închinate Maicii Domnului, Bunavestire este sărbătorită pe data de 25 martie. Ziua marchează un moment plin de tradiții și obiceiuri păstrate cu sfințenie din cele mai vechi timpuri. Iată ce trebuie și ce NU trebuie să faci în această zi.

Mâncați Pește ca să fiți sănătoși și voioși tot anul

Potrivit tradiției, cine mănâncă Pește în ziua de Bunavestire va fi sănătos și bucuros tot anul. Pe de altă parte, nu aveți voie să vă certați, pentru că altfel vă paste necazul. Cine aude cucul cântând ar fi bine să nu fie nemâncat și să aibă bani în buzunar pentru că va avea mult spor. Dacă în schimb, nu veți fi mâncat la cântatul cucului, lucrurile nu vor merge prea bine anul acesta.

Hrana îngerilor

Tot tradiția ne spune că în ziua de 25 martie trebuie să puneți pe pragul casei pâine, sare și apă, aceasta fiind hrana îngerilor. Fetele din sate scot și acum din lăzi toate lucrurile la aerisit și afumă cu tămâie curțile și livezile, pentru a alunga șerpii, insectele și omizile.

În unele zone ale țării pentru ca prunii să rodească, se vor stropi la rădăcină cu țuică. Un leac folosit în cosmetica populară este apa provenită din zăpada topită. Atenție! De Bunavestire, nimeni nu are voie să muncească, pentru că va face un mare păcat.

BUNA VESTIRE. Dupa cum spune si numele sarbatorii, aceasta zi aduce mereu crestinilor o veste minunata. In aceasta zi oamenii nu trebuie sa se certe deoarece este mare pacat. Persoanele care se cearta in ziua de Buna Vestire vor avea necaz tot anul. In regiunea Bucovinei, de Buna Vestire nu se pun oua la closca deoarece se crede ca puii ar putea iesi cu doua capete si patru picioare.

BUNA VESTIRE. In alte regiuni, pentru a se asigura ca vor avea parte de roade bogate in livezi, oamenii amenintau pomii cu toporul dupa care ii stropeau cu tuica. Tot in aceasta zi persoanele din Maramures aduna toate lucrurile nefolositoare de prin curti si le dau foc. Acest obicei poarta numele de Noaptea focurilor si este practicat de catre toti maramuresenii, incepand decu ziua si durand de obicei dupa miezul noptii sau chiar pana in zori.

BUNA VESTIRE. Datorita faptului ca in aceasta zi este dezlegare la peste, o superstitie spune ca persoana care gusta in aceasta zi peste se va simti intregul an precum pestele in apa. In popor se mai spune ca toti pescarii nu ar trebui sa arunce cu mamaliga in apa in ziua de Buna Vestire. In caz contrar, toti pestii din acea apa vor muri.

BUNA VESTIRE. De Buna Vestire, primul cantec al cucului trebuia sa ii gaseasca pe toti oamenii imbracati in haine curate, joviali, veseli, cu bani in buzunare si cu stomacul plin. Daca oamenii nu ar indeplini cu strictete aceste ritualuri se credea ca respectivii nu se vor putea bucura de toate bogatiile pe care anul urma sa le aduca. Iar daca primul cantec al pasarii era auzit pe stomacul gol, in stanga sau in spatele omului, acest lucru era un semn rau, precum spun si versurile “Cucu-n spate mi-a cantat/ si moartea m-a sagetat!”. Mai mult, conform unei superstitii, persoanele care auzeau cucul toata primavara urmau sa moara in scurt timp.

BUNA VESTIRE. In unele locuri se obisnuia ca flacaii si fetele de insuratoare sa intrebe cucul cati ani mai trebuie sa astepte pana se vor casatori. Daca pasarea tacea acesta era prilej de mare bucurie deoarece tacerea semnifica o casatorie grabnica, in timp ce cantecul cucului insemna inca un an de asteptare.

Loading...