Anamaria Vasile

Ceaiul care prelungeste viata si mentine inima sanatoasa – E bine sa-l ai in casa

Considerat un simbol al sperantei si al rodniciei, paducelul era folosit de romani si greci in tratarea bolilor de inima, de ficat si contra insomniei. In schimb, chinezii alungau dezechilibrele energetice cu ajutorul fructelor de paducel.

Si in zilele noastre proprietatile paducelului sunt la fel de apreciate, fiind considerata planta cu cea mai puternica actiune in tratarea bolilor cardiovasculare.

Francezii numesc preparatele din paducel „laptele batranilor“, ca o aluzie la florile albe ale plantei si la proprietatile tamaduitoare exceptionale constatate la persoanele varstnice, cu inima subrezita. Mai mult decat atat, acestia sunt convinsi ca ceaiul de paducel le prelungeste viata cu minimum 10 ani.

Studiile au demonstrat faptul ca fructele de paducel ajuta la diminuarea palpitatiilor, a oboselii si a altor simptome legate de insuficienta cardiaca. Acestea sunt un ajutor de nadejde in scaderea tensiunii arteriale, prin dilatarea vaselor de sange.

Paducelul are efecte benefice in caz de hiper si hipotensiune arteriala, tensiune arteriala oscilanta, cardiopatie ischemica, insuficienta cardiaca moderata, aritmii, nevroze cardiace, ateroscleroza, arterita obliteranta.

In caz de sechele post-infarct, paducelul este foarte eficient, favorizand revascularizarea muschiului cardiac si stabilizand valorile tensiunii arteriale. Alaturi de efectele terapeutice enumerate, paducelul prezinta actiune calmanta la nivelul sistemului nervos, antidepresiva si relaxanta.

Este util persoanelor cu distonii neuro-vegetative, celor irascibile sau cu nevroze anxioase, atacuri de panica, insomnii.

Cel mai cunoscut si mai utilizat preparat pe baza de paducel este ceaiul. Acesta se prepara prin infuzarea unei linguri de fructe uscate in doua cesti de apa fierbinte, timp de circa 10-15 minute. Ceaiul de paducel se poate consuma de 3 ori pe zi. Pe langa binefacerile pe care aceasta licoare le aduce inimii, ceaiul de paducel prezinta multe alte beneficii pentru sanatate:

regleaza colesterolul

prelungeste speranta de viata

diminueaza simptomele specifice menopauzei (bufeuri, palpitatii, hiperexcitabilitate, nervozitate, insomnie)

are actiune diuretica si combate retentia de apa

contribuie la intarirea sistemului imunitar

previne alterarea capacitatii mentale

creste cu 40% capacitatea de efort fizic si intelectual

actioneaza ca bronhodilatator, febrifug si stimulator al respiratiei

contribuie la oxigenarea si hranirea celulelor nervoase.