In scop terapeutic, varza este folosita atat intern, cat si extern, in special sub forma de cataplasma. Inainte de intrebuintare, frunzele trebuie spalate. Daca lasam frunzele de varza intregi, se indeparteaza nervura centrala groasa, apoi se preseaza cu o sticla sau cu un facalet de lemn, pentru a scoate la suprafata sucul plantei.
Inainte de a le utiliza, frunzele se incalzesc putin. Se pot aplica in mai multe straturi, iar la sfarsit totul se fixeaza cu o legatura.
Pentru compresele mai mici, se taie frunza de varza in mai multe fasii, dupa marimea locului de aplicare, apoi fasiile se preseaza, se incalzesc si se dispun in straturi. si in acest caz se leaga cu un bandaj.
O mare atentie este necesara la compresele pentru rani sau abcese. Se vor alege frunze tinere, din care se vor taia fasii late de 3-4 cm alaturi de nervura centrala a frunzei.
Daca nu avem la dispozitie frunze tinere, atunci alegem foile cele mai netede si taiem fasii de la margine sau dinspre nervuri, pe care apoi le presam si le aplicam ca tiglele pe acoperis; gratie acestei asezari, secretia se scurge printre ele. in orice caz, pe rana nu trebuie sa fie nicio incretitura, ci numai frunze netede, bine intinse. O indoitura a frunzei, cat de mica, poate provoca dureri. Iata cum putem folosi varza in tratamente externe:
Cum se face cataplasma cu varza si ce putem trata cu ea
Dureri reumatice. Pe zona afectata, se pun dimineata si, eventual, seara, frunze de varza bine zdrobite. Se tin minimum doua ore. Intern, se consuma cate 1-2 pahare de suc proaspat de varza pe zi, in cure de 40 de zile, urmate de 14 zile de pauza. Tratamentul extern si intern cu varza proaspata are efect antiinflamator articular, incetineste sau chiar stopeaza procesele degenerative, ajuta la recastigarea mobilitatii articulare.
Cancer de piele. Se pune zilnic si se tine vreme de 4-6 ore pe zona afectata o cataplasma din frunze de varza, identica cu cea prezentata anterior, la tratamentul eczemelor. Foarte multe persoane cu epiteliom bazocelular si spinocelular au beneficiat de uimitoarele efecte ale acestui tratament simplu, dar care da rezultate acolo unde cele mai savante si invazive metode de tratament dau gres.
Entorsa, luxatii. Se pun pe zona afectata frunze de varza bine zdrobite (cu ciocanul pentru snitele) si se leaga cu o fasa. Aplicatia se face vreme de 4 ore pe zi. In primele doua zile de la producerea accidentului se pun deasupra cataplasmei si pungi cu cuburi de gheata. Practica arata ca datorita acestui tratament, timpul de refacere a ligamentelor se scurteaza, durerile sunt atenuate, in multe cazuri, chiar pungile cu lichid sinovial care se formeaza sunt mult mai mici.
Arsuri de gravitate mica si medie. Se fac spalaturi si se pun comprese vreme de 15 minute, cate 2-3 pe zi, cu suc proaspat de varza. Are efect antiinfectios, ajuta la o vindecare mai rapida si estetica, previne formarea cicatricelor cheloide.
Rani care se vindeca greu. Se pun zilnic comprese cu suc de varza, care se tin vreme de o ora, dupa care se lasa zona tratata sa se usuce la aer inca o ora. Studiile arata ca prin mecanisme inca prea putin cunoscute (se presupune ca varza contine substante stimulatoare ale cresterii anumitor tesuturi), procesul de vindecare al ranilor este mult accelerat, scade riscul de infectie, semnele care raman dupa vindecare sunt mult mai putin vizibile.
Eczeme infectioase, infectii fungice. Frunzele de varza proaspat zdrobite cu ciocanul pentru snitele se pun pe zona afectata, apoi se aplica deasupra un nailon, care se fixeaza cu bandaj sau cu leucoplast. Se lasa sa actioneze vreme de 4 ore pe zi, dupa care zona tratata se lasa sa se zvante la aer, macar 45 de minute. Aplicatia se face pana la vindecare. Compusii pe baza de sulf din frunzele de varza au o puternica actiune antiseptica asupra bacteriilor si a ciupercilor parazite.
Cum alegem frunzele de varza
Pentru a actiona din plin, frunza de varza trebuie sa fie bogata in suc si, cu cat e mai verde si mai groasa, cu atat e mai activa. Daca este uscata, devine inactiva.
Daca, dupa o aplicatie de 12 ore, frunza si-a pastrat culoarea proaspata si verde, ea mai este inca utilizabila si activa, chiar daca secretia si supuratia au inceput.
Daca frunza devine bruna, secretia sau puroiul contin substante caustice.
Daca frunza devine galbena, uscata sau vesteda, boala ori este foarte rebela, ori s-a vindecat prin compresele anterioare.
Secretia sau supuratia sub influenta verzei preceda orice vindecare.
Mai trebuie mentionate doua fenomene contradictorii. Pe de o parte varza linisteste durerile unei boli cand ele sunt foarte violente, pe de alta parte se produc dureri cand boala este insesizabila, paralel incepand si procesul necesar vindecarii.