Benigne sau maligne, tumorile coloanei vertebrale se intalnesc relativ rar in practica medicala. Principalul simptom pe care il acuza persoanele diagnosticate cu o tumora spinala este durerea de spate.
Insa, aceasta nu este caracteristica numai pentru tumorile spinale, ci poate insoti si alte maladii ale coloanei vertebrale. De aceea, dificultatea principala in diagnosticul tumorilor spinale consta in a deosebi durerea de spate cauzata de o tumora sau de o alta boala.
Au fost cazuri de pacienti care au acuzat dureri de spate si care au fost tratate initial ca o banala lombalgie, iar dupa ce simptomele bolii au devenit prea evidente, s-a suspectat o tumora spinala.
Simptome ale tumorilor de coloana
Peste 80% dintre pacientii cu tumori spinale se plang initial de dureri in spate. Durerea are insa unele caracteristici care te pot ajuta sa suspectezi o tumora. Astfel, durerea nu cedeaza mult, in ciuda tratamentului sau a terapiei aplicate; durerea este asociata cu oboseala generala excesiva sau scadere in greutate.
De asemenea, durerea cauzata de o tumora spinala se poate acutiza noaptea si nu este legata strans de activitatea pacientului. In cazul in care astfel de simptome sunt asociate cu dificultati de control a mictiunii sau dureri in picioare, puteti suspecta o problema mai serioasa decat o lombalgie obisnuita. Este cazul sa consultati un medic neurochirurg.
Factori de risc
Stim cu totii ca anumite forme de cancer sunt asociate cu unii factori de risc. Expunerea excesiva la soare poate induce cancerul de piele, fumatul induce cancerul pulmonar, abuzul de alcool poate cauza cancerul digestiv, etc.
Coloana vertebrala poate fi afectata in asfel de cancere, insa doar atunci cand sursa primara nu a fost detectata la timp sau cand cancerul se dezvolta foarte agresiv. Coloana vertebrala este bine alimentata cu sange, de aceea poate fi afectata de cancer care provine din alte organe prin inseminare cu celule canceroase care se afla in singe.
Durerea de spate de obicei nu este primul simptom al unui cancer localizat inafara coloanei vertebrale. De aceea medicii utilizeaza diferite metode diagnostice si analize pentru a depista cancerul in forme initiale, inainte de a se ajunge la metastaze.
Mamografiile si examenele regulate pentru femei dupa 40 ani (cancer de san), radiografiile pulmonare regulate la fumatori (cancer pulmonar), examenul citologic al mucoasei colului uterin (cancer cervical si uterin), analiza pentru depistarea sangelui ascuns in scaun (cancer de colon), toate sunt examene simple si eficiente in depistarea timpurie a cancerului cu localizare extravertebrala.