Dovlecelul reprezinta o sursa buna de vitamina C, un antioxidant hidrosolubil, acesta se dizvolta in fluidele corporale si protejeaza celulele de radicalii liberi. Luteina si zeaxantina sustin vederea prin filtrarea razelor de lumina care patrund in ochi, asigurandu-se de faptul ca nu pot leza tesuturile oculare.
Manganul este un mineral important care protejeaza tesuturile de actiunea daunatoare a radicalilor liberi, stimuland dezvoltarea tesutului osos sanatos, dar si o multime de functii fiziologice. Ajuta in plus corpul sa metabolizeze proteinele si carbohidratii si participa in producerea hormonilor sexuali. Creste de asemenea nivelele de superoxid dismutaza, enzima responsabila de protejarea mitocondriilor impotriva stresului oxidativ.
Nu in ultimul rand, manganul este esential pentru producerea de prolina, aminoacid care permite formarea colagenului, conferind astfel sanatate pielii si vindecare rapida a ranilor. O cana de dovlecel cuburi contine 0,22 mg de mangan, adica 12% si 10% din doza zilnica recomandata pentru femei si, respectiv, barbati.
Magneziul joaca un rol central in contractia musculara, sustine functionarea actinei si miozinei, proteine care se gasesc din abundenta in fibrele musculare. Reprezinta de asemenea si o componenta a mineralului osos, consumarea regulata ajutand la mentinerea sanatatii oaselor.
Consumul dovleceilor cruzi sau copti sporeste si aportul de fibre alimentare. Corpul nu poate descompune fibrele ca sursa de energie, prin urmare moleculele lor trec prin tractul digestiv nedigerate. Fibrele inmoaie scaunele pentru a preveni constipatia si adauga volum mancarii conferindu-va astfel o senzatie de satietate dupa masa. Dovlecelul crud sau copt este benefic pentru sanatate si datorita folatului sau continutului de vitamina B9. Folatul ajuta organismul prin cresterea celulelor si ajuta la mentinerea tesuturilor.
Datorita fibrelor din dovlecel, colesterolul scade. In plus, nivelele ridicate de vitamina C si A previn colesterolul sa oxideze vasele de sange, impedicand dezvoltarea aterosclerozei.
Deoarece fibrele alimentare sustin tranzitul intestinal optim, nivelele ridicate ale acestora aflate in dovlecei ajuta de asemenea la prevenirea instalarii toxinelor in colon. Mai mult decat atat, vitaminele C si A, precum si folatul din dovlecel actioneaza ca antioxidanti puternici care combat stresul oxidativ ce poate sa conduca la multe forme de cancer.
Studiile demonstreaza ca fitonutrimentele continute de dovlecel ajuta la reducerea simptomelor hipertrofiei benigne de prostata, o afectiune in care prostata se mareste si conduce la complicatii privind urinarea si functiile sexuale la barbati.
Vitaminele C si A nu servesc doar ca antioxidanti puternici, ci si ca agenti eficienti antiinflamatori. Impreuna cu cuprul din dovlecel, aceste vitamine descurajeaza dezvoltarea multor afectiuni hiperinflamatorii, inclusiv astm, osteoartrita si artrita reumatoida.
Prezenta acizilor omega 3, a carotenoidelor anti-inflamatorii, beta-caroten si a polizaharidelor antiinflamatorii transforma aceasta leguma intr-o alegere naturala pentru inflamatii. Mai multe studii de laborator pe animale au indicat potentialul sau in acest sens in special pentru sistemul cardiovascular si cel digestiv (ulcer gastric si ulcer duodenal).
O cana de dovlecel contine peste 10% din doza zilnica recomandata de magneziu, un mineral demonstrat a reduce riscul de atac de cord sau atacul vascular cerebral. Dovlecelul contine si folat, o vitamina necesara descompunerii aminoacidului periculos care in nivele ridicate poate contribui la aparitia acestor probleme cardiace. Si manganul alaturi de vitamina C din compozitie mentin sanatatea inimii, prevenind boala cardiaca, diabetul si ateroscleroza.
Prezenta complexului de vitamina B din abundenta transforma aceasta planta intr-o alegere buna pentru diabetici. Dovlecelul s-a demonstrat eficace in special in diabetul de tip 2, deoarece complexul de vitamina B in prezenta zincului si a magneziului ajuta la descompunerea zaharurilor din corp. Contine de asemenea si fibre si pectina esentiale in reglarea nivelelor de glicemie.
Continutul de vitamina A il transforma intr-un aliment benefic ochilor. Confera o protectie antioxidanta buna pentru ochi, sustinand dezvoltarea celulelor din ochi, prin urmare imbunatatind vederea. Poate fi aplicat si extern pentru a indeparta pungile din jurul ochilor cauzate de retentia excesiva de apa; continutul mare de apa din dovlecel ajuta in ameliorarea inflamatiei din jurul ochilor.
Dovlecelul este o sursa bogata de acizi grasi omega 3 si caretoneide antiinflamatorii, care contracareaza efectele acidului uric in exces din corp. Boala afecteaza in special genunchii si picioarele, conducand la dificultati in mers.
Tratamentul poate fi dificil deoarece implica o alimentatie stricta ce include multe fructe si legume si deloc carne rosie si alimente grase. Dovlecelul este util si datorita proprietatii alcaline impotriva acidului uric din incheieturi si ameliorarii simptomelor de guta. Initial veti simti mai multa durere inainte ca aceasta sa scada din intensitate si sa dispara complet.
Darorita efectului asupra colesterolului mentionat mai sus, puteti scadea in greutate mult mai usor si mai sanatos. Trebuie sa retineti ca datorita continutului de 95% apa din pulpa, coaja sa reprezinta o sursa mai concentrata de nutrienti (fara coaja are mai putina vitamina C, potasiu, mai putine fibre si vitamina K).
Studiile au demonstrat fapul ca antioxidantii continuti de el isi pastreaza proprietatile si prin congelare. In cazul in care doriti sa consumati dovlecei cruzi, pot conduce la balonari si disconfort abdominal, chiar diaree si crampe, prin urmare este indicat sa incepeti cu cantitati mici.