Unul din factorii care influenteaza fertilitatea feminina este rezerva ovariana. Femeile care isi doresc un copil pot afla din timp, printr-un test simplu, ce sanse au sa devina mame. Este vorba de masurarea hormonului AntiMullerian (AMH). AMH este un marker hormonal pentru prezicerea cantitativa a rezervei, imbatranirii si disfunctiei ovariene. Determinarea rezervei ovariene poate furniza informatii despre numarul de ani fertili pe care o femeie il mai are sau poate prezice rezerva ovariana inainte de tratamentul necesar fertilizarii in vitro.
Nivelul hormonului antiMullerian se reduce la femei inainte de menopauza, fiind o consecinta a faptului ca numarul foliculilor ovarieni si calitatea acestora scad odata cu varsta. AMH nu poate masura numarul de ovocite, dar se coreleaza foarte bine cu marimea rezervei de foliculi ovarieni.
Prin hormonul antiMullerian clinicianul are la dispozitie un marker seric al raspunsului ovarian care poate fi determinat indiferent de ziua ciclului menstrual si care este independent de stilul de viata (fumat, consum de alcool, greutate) sau de antecendele personale legate de reproducere.
O insuficienta ovariana prematura poate fi diagnosticata prin nivele serice neasteptat de scazute ale AMH, iar sindromul de ovar polichistic, o binecunoscuta dereglare hormonala la femeile de varsta reproducerii, se reflecta prin cresterea de doua sau de trei ori a nivelului seric de hormon anti mullerian. Iata cateva recomandari pentru testul AMH:
– evaluarea potentialului de fertilitate: nivelurile de AMH reflecta statusul ovarian (se coreleaza cu numarul foliculilor antrali, ca si nivelurile de inhibina B din ziua a 3-a a ciclului menstrual); spre deosebire de FSH si inhibina B, nivelurile serice de AMH nu prezinta variatii ciclice, astfel incat proba poate fi recoltata in orice zi a ciclului menstrual;
-evaluarea fenomenului de imbatranire ovariana: nivelurile bazale scazute de AMH semnaleaza o rezerva ovariana redusa asociata cu raspuns slab la tehnicile de fertilizare in vitro;
-valoare predictiva asupra debutului menopauzei: nivelurile AMH prezinta valoare predictiva asupra instalarii perioadei de tranzitie catre menopauza;
-evaluarea sindromului ovarelor polichistice: nivelurile serice de AMH sunt crescute in sindromul ovarelor polichistice si pot constitui un marker util pentru evaluarea gradului de extindere a acestei afectiuni.
Valorile cuprinse intre 0.4-1.0 μg/L indica o rezerva functionala ovariana redusa si un raspuns slab la stimularea ovariana. Pacientele cu valori AMH scazute necesita doze mai mari de rFSH fata de cele cu niveluri crescute/normale. In cazul valorilor <0.4>8 μg/L) pot fi un indiciu de sindrom de ovar polichistic. Sub terapie cu metformin valorile pot inregistra scaderi pe termen lung.