Anamaria Vasile

Semne ca ai arterele ingrosate

Sunt multe persoane care la varsta de 20 de ani deja prezinta primele blocaje la nivelul arterelor care impiedica circulatia normala a sangelui. Responsabile cu transportarea sangelui cu oxigen si nutrienti esentiali de la inima catre tot restul corpului, este vital ca arterele sa ramana sanatoase pentru a mentine sanatatea intregului corp.

Insa cand particule de colesterol, grasimi si alte celule se acumuleaza pe artere – in general gratie unei diete tipic occidentale bogata in carne, lactate si oua – acestea formeaza acumulari de grasime si in cele din urma placa ce duce la obstructia circulatiei sangelui.

Diferente intre artere si vene
In cazul bolilor coronariene ischemice—una dintre cele mai frecvente boli in occident si cauza principala de deces—aceste blocaje afecteaza arterele ducand la aparitia durerilor de inima, in piept si deseori declansand atacuri cardiace, noteaza viataverdeviu.ro.

Insa blocajele nu afecteaza doar arterele de la nivelul pieptului. Ateroscleroza, sau ingrosarea arterelor, poate afecta orice artera din organism, provocand in intreg corpul simptome variate, care pot fi considerate primele semne de avertizare pentru o boala cardiovasculara. Desi fiecare persoana poate manifesta simptome diferite, iata trei dintre cele mai frecvente efecte pe care arterele ingrosate le pot genera in corp:

Dureri in zona lombara: Arterele care genereaza dureri in zona lombara sunt printre primele care acumuleaza placa si dau primele semne de blocaj. 10% dintre occidentali prezinta blocaje avansate la nivelul arterelor la varsta de 20 de ani. Circulatia redusa a sangelui spre spate poate slabi discurile care adapostesc vertebrele provocand hernii de discuri si atingerea nervilor cauzand dureri. Iar conform studiilor, persoanele care sufera de dureri cronice de spate – cea mai comuna forma de durere in occident – sunt mai predispuse la artere ingrosate in zona lombara decat cei care nu sufera de dureri de spate.

Disfunctie erectila: In multe cazuri disfunctia erectila este un semnal timpuriu de artere ingrosate. Aceasta apare ca urmare a scaderii fluxului sanguin catre penis. Un studiu recent a descoperit ca barbatii ce sufera de disfunctie erectila ar putea evita un milion de atacuri cardiace si accidente vasculare in urmatorii 20 de ani daca isi fac o electrocardiograma pentru verificarea sanatatii cardiace.

Accident vascular: Cand placa se acumuleaza pe arterele care duc la creier, se ingusteaza calea de acces a sangelui, privand portiuni intregi ale creierului de sange cu oxigen. In lipsa oxigenului celulele creierului incep sa moara in ceea ce se numeste accident vascular cerebral trombotic.
Blocajele de la nivelul arterelor intr-o anumita zona in corp indica o problema in intreg corpul, de aceea administrarea de medicamente pentru tratarea simptomelor izolate nu este metoda cea mai eficienta de a trata problema de la radacina.

Studiile arata ca tratamentul cel mai eficient nu se gaseste in cutia cu pastile, ci in propriile farfurii. O alimentatie pe baza de produse vegetale si redusa in grasimi s-a dovedit ca poate curata arterele de blocaje si imbunatati fluxul sanguin. Cand particulele de colesterol se acumuleaza in artere, formeaza placa ce obstructioneaza circulatia sangelui. Arterele ingustate afecteaza intreg corpul si pot duce la dureri, stare de disconfort si, in cele din urma, la un atac cardiac.

ACCIDENTUL VASCULAR: Placa acumulata pe arterele carotide, ce transporta sangele la creier, poate declansa un accident vascular.

OBOSEALA SI AMETELI: Nivelul scazut de oxigen ca urmare a circulatiei proaste poate duce la oboseala acuta si stari de ameteala, mai ales la femei.

DIFICULTATI DE RESPIRATIE: O circulatie deficitara poate crea dificultati de respiratie.
DURERI LA NIVELUL PIEPTULUI: Durerea in piept, sau angina, apare ca urmare a circulatiei scazute catre inima. Angina poate fi resimtita ca o apasare, amorteala, contractie, senzatie de “gheara” sau arsura.
DURERI IN ZONA LOMBARA: Cand circulatia sangelui in zona lombara scade, discurile dintre vertebre devin fragile si pot atinge nervii provocand dureri.

DISFUNCTIE ERECTILA: Ingustarea arterelor din zona organelor genitale duce la disfunctia erectila.
MAINI SI PICIOARE DUREROASE, AMORTITE SAU RECI: Placa de pe arterele de la nivelul membrelor poate duce la extremitati dureroase, amortite si reci.