Anamaria Vasile

Cat de des ar trebui sa ii faci baie unui nou-nascut?

Probabil ca te vei intreba si cat de des ar trebui sa ii faci baie unui nou-nascut. Iata tot ce ar trebui sa stii despre acest subiect!

La ce intervale de timp ar trebui sa faca baie un nou-nascut?
Bebelusului i se va face prima baie la spital, unde se va curata si bontul ombilical, adica restul cordonului ombilical. In primele saptamani, pana cand acest bont ombilical cade, bebelusul ar trebui sa faca baie doar cu buretele, pentru a nu se uda bontul. Iar atunci cand cade, cateva zile trebuie sa feresti zona aceasta de apa, pana in momentul in care se vindeca.

Pentru a spala un nou-nascut cu buretele, pune-l pe cel mic pe o suprafata plata confortabila, intr-o camera incalzita. Daca cel mic este foarte aproape de o margine, tine intotdeauna o mana, pentru a-i bloca o eventuala cadere.

Umezeste o carpa curata si spala fata copilului inainte de a folosi apa cu sapun pentru restul corpului. Acorda atentie zonelor in care se formeaza cutele si curata-l pe cel mic in zona scutecului la sfarsitul baii. Tine-l pe cel mic infasat in timpul baii cu buretele si expune doar partile pe care le cureti in mod activ.

Cum sa cureti bontul ombilical la un nou-nascut?
Bontul ombilical cade, de regula, in 5-15 zile. Trebuie sa mentii aceasta zona curata si uscata, astfel incat sa nu se infecteze. Foloseste un prosop curat pentru a curata usor in jurul bontului ori de cate ori schimbi scutecul. Si asigura-te ca stergi orice resturi de pe cordon. Continua sa cureti aceasta zona cateva zile dupa ce bontul cade.

Cat de des ar trebui sa ii faci baie unui nou-nascut dupa ce cade bontul ombilical?
Copilul tau nu are nevoie de o baie in fiecare zi la inceputul vietii tale. O baie de trei ori pe saptamana va fi suficienta in aceasta perioada. Baile mai frecvente pot usca pielea bebelusilor. De asemenea, este indicat sa folosesti un hidratant natural dupa baie, pentru a preveni pielea uscata. Pentru a-i face baie bebelusului, umple o cadita cu aproximativ 2 centimetri de apa calda.

Pune bebelusul in cada imediat ce il dezbraci, astfel incat sa nu se raceasca apa. Sustine capul cu o singura mana si foloseste cealalta mana pentru a-l spala. Foloseste un sapun cu o formula usoara si aplica frecvent apa calda peste corpul bebelusului, pentru a nu i se face frig. Primele bai ale bebelusului trebuie sa fie cat mai scurte si mai delicate.

In timp ce trei bai pe saptamana sunt perfecte pentru cel mic, anumite zone ale corpului bebelusului necesita o curatare mai frecventa. Fata, mainile, gatul, zona scutecului si orice zone cutanate ale pielii au nevoie sa fie curatate zilnic cu un prosop umed si apoi uscate. Acorda o atentie deosebita si zonei din jurul gurii.

Il poti spala pe cel mic si pe cap o data sau de doua ori pe saptamana. Maseaza intregul scalp cu un sampon cu formula usoara, inclusiv partea de deasupra fontanelei. Dar fii gentila. Tine o palma inclinata de-a lungul fruntii bebelusului pentru a impiedica sapunul sa ajunga in ochii celui mic. Daca se intampla asta, sterge-l imediat cu apa calda si curata.
Cat de des ar trebui spalat bebelusul dupa ce incepe sa se tarasca?

Pe masura ce bebelusul creste si incepe sa se tarasca prin casa si afara, poate avea nevoie de baie zilnic. Acesta este momentul in care se deplaseaza prin praf, murdarie si chiar si pe o podea murdara. Este si momentul in care incepe sa exploreze alimentele si, in mod previzibil, va avea mai multa mancare pe el decat in gura.

Sfaturi pentru baia unui nou-nascut
Baia ar trebui, in mod ideal, sa fie un moment relaxant si distractiv atat pentru tine, cat si pentru copilul tau. Poti urma cateva sfaturi, pentru a te asigura ca ai parte de o experienta relaxanta in timpul baii:

Pregateste-te
Pregateste tot ce ai nevoie, de la prosoape curate la cada plina cu apa si un scutec curat, chiar inainte de a incepe.

Testeaza apa
Testeaza apa bebelusului cu cotul sau cu incheietura mainii inainte de a-l pune pe cel mic in ea.
Ar trebui sa fie calduta, deoarece ii poate rani pielea delicata a bebelusului apa fierbinte.

Alege momentul potrivit
Desi ii poti face bebelusului oricand in functie de preferintele tale, este recomandat sa nu faci acest lucru imediat dupa ce a mancat cel mic sau atunci cand este obosit, respectiv ii este foame.