Anamaria Vasile

Cum sa folosesti cojile de ceapa ca medicament

Din cercetarile realizate la Institutul de chimie bioorganica din Rusia putem afla ce componenta boga­ta in elemente curative are produsul acesta sortit arun­carii.

* Problemele cardiace – Cojile de ceapa contin sub­stante ce intaresc imunitatea, tonifica activitatea inimii, activeaza producerea secretiei biliare. Cei ce sufera de hipertensiune arteriala isi pot imbunatati vizibil starea organismului datorita consumului de ceai din coji de ceapa.

* Tuse – Cand raceala este asociata cu o tuse seaca, decoctul ne poate ajuta prin efectul expectorant, iar unele dereglari ale tractului gastro-intestinal sau renal se diminueaza datorita efectelor diuretic si purgativ. Precum si ceapa pe care o inveleste, coaja are un efect antiseptic.

* Crampe musculare si dureri de cap – Zilnic se bea un ceai preparat dintr-o lingurita de coji de cea­pa, care se infuzeaza timp de 10 minute, in 200 ml de apa fierbinte. Jumatate de pahar (NULL ml) se bea la ora 18, restul la ora 21. Tratamentul poate fi de lunga dura­ta, uneori efectul apare la 3 luni dupa consumul zilnic, dar cura nu se intrerupe.

* Picioarele „vinete” provocate de hemoragii sub­cutanate isi imbunatatesc aspectul dupa trata­men­tul cu coji de ceapa. Rutina din coji intareste peretii vaselor sanguine si previne spargerea de capilare.
* Ceaiul din coji scade iritatia ochilor si mentine acui­tatea vizuala – o veste buna pentru cei ce au un servi­ciu legat de incordarea sau de suprasolicitarea ve­derii, urmata de inrosirea ochilor si schimbarea oche­larilor cu dioptrii mai mari.

* Dereglarea ciclului menstrual da multa bataie de cap. Pentru reglarea lui, se bea un ceai dintr-o lin­gura de coji, ce se infuzeaza in 300 ml de apa. Ceaiul se bea in 3 transe, in timpul zilei, in cure lunare de 7 zile, in­ce­pand din a 10-a zi dupa terminarea menstrua­tiei. (Pre­paratele din coji de ceapa si usturoi nu se pas­treaza mai mult de 24 de ore, trebuie sa le pre­parati zilnic.)

De unde, totusi, are coaja subtire si uscata de ceapa atatea puteri de vindecare? Daca cercetam atent un pe­tic de coaja prin tubul microscopului, vedem de-a lun­gul nervurilor cateva randuri de cristale alun­gite, in forma de ace, de un galben deschis. Sunt cris­talele uneia dintre cele mai active flavonoide – querci­tina.

Se gaseste si in cojile de usturoi, in ceaiul verde si in mere, unde are un rol important, de ceas biologic ce blocheaza admisia de oxigen la punctul de crestere al cepei si al usturoiului, ca sa nu incol­teasca inainte de perioada optima. Pana la sfarsitul secolului XX, quercitina a fost cunoscuta de medici ca un reme­diu antiinflamator, antihista­minic, folosit cu succes in tra­tarea afectiunilor aparatului locomo­tor (dureri reu­matice, artrita), aparatului respirator (astm, bron­sita). Multi doctori il apreciaza ca un remediu bun pentru profi­laxia bolilor cardiace, care scade riscul de trom­boza, de infarct miocardic si al accidentelor vas­cular-cere­brale.

Anul 1996, cand au fost publicate rezul­tatele cercetarilor legate de proprietatile anti-tumorale ale quercitinei, a intrat in analele medicinei viitorului. Savantii au descoperit o proprietate unicat a flavo­noi­dei de a actiona asupra genei r-53, respon­sabila pentru distrugerea ce­lulelor canceroase.

In afara de preven­tie, poate fi folosita si in tratarea cancerelor de san, pros­tata, intestin gros, creier, plamani, in ca­zuri de lim­fosarcom si lim­fogranulomatoza. Este clar ca noi tre­buie sa ne straduim sa obtinem acest antioxi­dant din produsele naturale si in can­ti­tati mari, daca vrem sa pre­ve­nim prabusirea dezastru­oasa a sanatatii.