Anamaria Vasile

Care sunt cele 12 tipuri de cancer care se transmit din generatie in generatie

Este cunoscut pe scara larga faptul ca un procent al riscului de a dezvolta diverse forme de cancer de-a lungul vietii este dat si de mostenirea genetica. Oamenii de stiinta de la Universitatea din Washington au identificat recent 12 tipuri de cancer care se transmit de la o generatie la alta din cauza unor mutatii genetice ereditare.

Tipurile de cancer care sunt cel mai puternic influentate de modificarile genetice sunt cel ovarian, la stomac si cancerul la san. Expertii au analizat si „genele Angelina Jolie”, adica mutatiile cunoscute sub simbolurile BRCA1 si BRCA2, considerate responsabile pentru declansarea cancerului ovarian si al celui mamar.

Astfel, cercetatorii au descoperit de curand ca ele ar putea avea un rol si in aparitia cancerului la stomac si a celui la prostata, scrie gandul.info, care citeaza Daily Mail.

Cercetatorii americani sustin ca cele 12 tipuri de cancer pentru care este dovedit ca sunt declansate si de mutatii genetice mostenite sunt cancerul ovarian, de stomac, la san, la prostata, doua tipuri distincte de afectiuni ale plamanilor, cancerul tesutului glial, la cap si la gat, cancerul endometrial, la rinichi, glioblastomul si leucemia acuta mieloida.

Descoperirile facute de cercetatorii de la Universitatea din Washington sunt extrem de valoroase, pentru ca deschid calea unei testari cu rezultate mult mai precise pentru depistarea celulelor canceroase aflate in structura ADN-ului uman. De asemenea, acestea pot sa determine producerea unei game mai variate de teste pentru tumori din ce in ce mai diverse.

„Era general cunoscut faptul ca, in ceea ce priveste cancerul ovarian si pe acela la san, aceste forme de boala au o componenta semnificativa de mostenire genetica, pe cand la altele, precum leucemia acuta mieloida si cancerul la plamani, contributia genetica mostenita este mult mai mica”, a declarat doctorul Li Ding, autorul studiului.

Oamenii de stiinta au analizat informatia genetica a mai mult de 4.000 de bolnavi de cancer, iar studiile au revelat mutatii genetice prezente in tumori care i-au ajutat pe cercetatori sa identifice genele fundamentale care ar putea avea un rol in dezvoltarea cancerului. Totusi, cercetarea nu face diferenta intre mutatiile genetice prezente la nastere si acelea dobandite de o persoana de-a lungul vietii.

Noul studiu a dorit sa scoata la iveala componentele mostenite ale diverselor forme de cancer. În acest scop, cercetatorii au alaturat secvente genetice extrase din celulele normale ale subiectilor care contin elemente de biodistributie, adica informatia genetica mostenita de la ambii parinti. Prin studierea acestor straturi informationale, oamenii de stiinta au putut compara o baza genetica de referinta pe care au prezentat-o subiectii la nastere, pentru a identifica daca mutatiile asociate cancerului erau deja prezente.

Daca genele unuia dintre parinti erau deja modificate in momentul nasterii copilului, genele celuilalt parinte pot, deseori, sa compenseze aceste mutatii. Oricum, oamenii care se gasesc in aceasta situatie inca de la aparitia pe lume sunt mult mai vulnerabili la o „recidiva”. Aceasta inseamna ca, pe masura ce imbatranesc, prezinta un risc mai mare sa dezvolte mutatii genetice care sa determine cancer.

Din cele 114 gene deja cunoscute ca avand legatura cu producerea cancerului, cercetatorii au descoperit mutatii rare care influenteaza aparitia a 12 tipuri de cancer. Studiul a conchis ca 19% dintre cancerele ovariene prezinta astfel de modificari la nivelul celulelor mostenite. Pe de alta parte, in ceea ce priveste cazurile de leucemie acuta mieloida, doar 4% sunt influentate de mostenirea genetica.

Mai mult, oamenii de stiinta au descoperit si ca 11% dintre imbolnavirile de cancer la stomac sunt date si de structura ADN-ului, un lucru surprinzator pentru ca acest procent apare drept similar cu cel descoperit la cancerul la san.

„Am identificat si un numar semnificativ de mutatii in ceea ce priveste genele BRCA1 si BRCA2, prezente si in alte tipuri de tumori in afara de cancerul la san, cum ar fi cancerul la stomac sau la prostata, de exemplu. Aceste descoperiri sugereaza ca ar trebui sa acordam o atentie sporita potentialei implicari a acestor gene si in alte tipuri de cancer”, a spus doctorul Ding pentru Daily Mail.

Testarea la femei pentru genele BRCA1 si BRCA2 pentru evaluarea riscului de a dezvolta cancer la san s-a dovedit a fi extrem de utila in eforturile de prevenire a acestei boli. În plus, testarea genetica poate sa dezvaluie si alte tipuri de mutatii care au, deocamdata, consecinte necunoscute – ceea ce inseamna ca riscul de cancer nu poate fi evaluat.

Oamenii de stiinta sustin, insa, ca aceste descoperiri sunt abia la inceput si ca ele nu sunt suficiente pentru ca oamenii sa poata lua decizii in ceea ce priveste sanatatea lor doar pe aceste fundamente.