Anamaria Vasile

Spirulina: beneficii incredibile pentru sanatate

Ai auzit vreodata de spirulina? Acest supliment ofera multe beneficii pentru sanatate si frumusete. Afla mai multe informatii utile din articolul de azi!

In caz ca nu ai auzit de ea, spirulina este o alga foarte hranitoare, folosita inca de pe vremea aztecilor si a mayasilor. In prezent, aceasta este utilizata ca supliment alimentar.

In acest articol iti prezentam mai multe informatii interesante despre spirulina, un remediu antic foarte puternic.

Scurt istoric al spirulinei

Spirulina era consumata de azteci si mayasi
In cronicile sale privind cucerirea Mexicului, Hernán Cortés mentioneaza o anumita vegetatie care crestea pe suprafata lacului Texcoco si care era culeasa de azteci. Acestia o uscau la soare si o prajeau inainte de a o manca. Denumirea pe care i-au dat-o era tecuitlat, care s-ar traduce prin „produs de piatra.” Aceasta specie de planta se gasea numai in apele cu un continut bogat de minerale.

Spirulina era folosita ca aliment si in alte culturi vechi, cum ar fi Kanenmbu, din regiunea lacului Chad.
In Spania, aceasta specie se gaseste in Parcul National Doñana din Huelva, mai exact in lacul Santa Olalla.

Spirulina nu este originara din Peninsula Iberica, insa a fost adusa in aceasta zona de catre populatia flamanda dupa imigrarea din Africa.

In a doua jumatate a secolului XX, spirulina a inceput sa fie folosita in scop comercial. In 1962, a inceput sa fie cultivata in regiunile aride, in care salinitatea apei nu permitea o agricultura conventionala.

Desi era considerata o alga, spirulina este de fapt un organism procariot cu o regiune centrala (unde este localizat acidul nucleic) si una periferica (cu clorofila). In prezent, aceasta este consumata in stare cruda sub forma de capsule sau pudra si se gaseste in magazinele care comercializeaza suplimente alimentare.

Nutrientii si proprietatile spirulinei
Aceasta cianobacterie in forma de spirala are o culoarea verde albastruie, datorata continutului de ficocianina si clorofila.

Spirulina este un supliment extraordinar bogat in proteine ce se digera mult mai usor decat majoritatea alimentelor (57% din greutatea sa este constituita din proteine).

In plus, spirulina este o sursa excelenta de carbohidrati, grasimi, acizi nucleici si vitaminele A si B12. Cateva dintre mineralele pe care le contine sunt calciu, fier, magneziu si fosfor.

Benefica pentru sanatate si frumusete
Consumul de spirulina are un impact pozitiv asupra sanatatii si a frumusetii. In primul rand, acest supliment incetineste imbatranirea celulara. In plus, contine antioxidanti, cum ar fi beta-caroten, care imbunatateste sanatatea ochilor.

Intrucat are un nivel ridicat de fier, spirulina este ideala pentru persoanele care sufera de anemie, oboseala sau carente de minerale. Sportivii profesionisti consuma acest supliment pentru a-si imbunatati performantele si pentru a-si recupera energia si forta fizica.

Fiind saraca in grasimi saturate si acizi grasi esentiali, spirulina este alegerea perfecta pentru persoanele care vor sa slabeasca sau sa manance sanatos. Aceasta are foarte putine calorii si contine un aminoacid care taie pofta de mancare.

Spirulina si beneficiile sale incredibile pentru sanatate
In primul rand, spirulina protejeaza si hraneste atat ficatul, cat si plamanii, insa ofera multe alte beneficii:

Detoxifica organismul.
Intareste sistemul imunitar.
Reface flora intestinala (este un remediu bun pentru constipatie deoarece ajuta la formarea scaunului).
Spirulina protejeaza ficatul si plamanii
In plus, aceasta alga contribuie la producerea unui neurotransmitator numit acetilcolina, care mentine echilibrul functiilor neuronilor si imbunatateste sanatatea sistemului nervos central. Datorita continutului sau de vitamine, spirulina ajuta la buna functionare a celulelor cerebrale (este alegerea ideala inaintea sustinerii unui examen, de exemplu).

Totodata, acest organism de apa sarata este foarte benefic pentru sanatatea aparatului cardiovascular, intrucat scade nivelul de colesterol si trigliceride, dar si tensiunea arteriala.

Spirulina mai ofera si alte avantaje extraordinare, printre care:

Previne osteoporoza in timpul menopauzei.
Te ajuta sa adormi.
Amelioreaza simptomele artritei reumatoide.
Trateaza tiuitul in urechi (tinitus).
Combate respiratia urat mirositoare.

Dezinfecteaza si vindeca aftele si alte ulceratii de la nivelul gurii.
Beneficiile spirulinei pentru frumusete
Pe langa multiplele beneficii pentru sanatate, spirulina este si un produs util pentru frumusete. Aceasta are un continut bogat de minerale, vitamine si aminoacizi care ajuta la cresterea si intarirea parului.

Spirulina este ideala pentru combaterea caderii parului.
In plus, aceasta alga intareste unghiile fragile.
Totodata, datorita continutului de clorofila, acizi linoleici si vitamina E, spirulina intinereste pielea.
Cum se consuma spirulina?

Spirulina se gaseste sub diferite forme: capsule, lichida, tablete, colorant si pudra. Doza zilnica recomandata este de 3 – 5 grame.
Contraindicatii si efecte secundare

Persoanele care sufera de guta sau hiperuricemie trebuie sa evite consumul de spirulina. Aceeasi restrictie este valabila si pentru femeile insarcinate sau care alapteaza.
Acest supliment poate cauza diaree, voma, reactii la nivelul pielii si dureri de cap. In acest caz, este indicat sa incetezi sa il mai consumi si sa mergi la medic.