Pentru a face fata simptomelor depresiei majore, este esential sa apelezi la o combinatie intre tratamente medicamentoase si terapie. Psihoterapia cognitiv comportamentala este cea mai eficienta.
Este important sa cunoastem cu totii diferitele simptome ale depresiei majore, intrucat aceasta este cea mai severa forma de depresie.
Traim intr-o societate extrem de avansata la nivel tehnologic si social. Insa principala noastra problema continua sa fie gestionarea universului emotional. Vorbim despre situatia in care milioane de oameni din intreaga lume se simt captivi intr-un spatiu personal retras.
Depresia este una dintre cele mai raspandite boli din lumea contemporana. Cu toate acestea, impactul sau este in continuare tacut si discret, o realitate incomoda careia multi nu stiu cum sa ii faca fata sau despre care nu stiu cum sa vorbeasca.
Se intampla adesea sa primim sfaturi de genul: „Fruntea sus si mergi mai departe.” Multe persoane inca mai cred ca trebuie doar sa iti schimbi atitudinea, sa fii vesel pentru ca depresia sa dispara. De fapt, majoritatea oamenilor continua sa asocieze depresia cu tristetea. In viziunea lor, nu trebuie decat sa razi mai mult si sa iti imbunatatesti dispozitia. In realitate, aceasta tulburare este mult mai profunda si mai brutala.
Uitam ca de cele mai multe ori, in ciuda conotatiei sale negative, tristetea are o valoare adaptativa. Aceasta ne ajuta sa reflectam, sa ne autoanalizam si sa mergem mai departe.
In cazul depresiei majore, tristetea nu este adaptativa, ba din contra. Persoana afectata se confrunta cu o serie de procese interne foarte intunecate, acute si istovitoare care ii adancesc senzatia de neputinta.
In articolul de fata vom vorbi despre toate aceste simptome ale depresiei majore.
Principalele simptome ale depresiei majore
1. Anhedonie
Nu toate tipurile de depresie se rezuma la o simpla tristete. De fapt, depresia extrema este foarte chinuitoare si persistenta.
Unul dintre principalele simptome ale depresiei majore este anhedonia, care se caracterizeaza prin urmatoarele manifestari:
Dezinteres fata de toate lucrurile din jur
Lipsa placerii in orice activitate desfasurata
Oboseala accentuata
Irascibilitate permanenta
Lipsa de initiativa
Neputinta de a indeplini orice tip activitate (nu din cauza unei probleme fizice; este vorba despre lipsa energiei si a dorintei de a face ceva).
2. Anumite simptome ale depresiei majore sunt recurente
Potrivit Manualului de diagnostic si statistica a tulburarilor mentale, exista cinci simptome concrete prin care poti identifica depresia majora. Acestea se regasesc printre urmatoarele:
Stare depresiva in cea mai mare parte a zilei si aproape in fiecare zi
Lipsa interesului vizavi de activitati care iti faceau placere
Insomnie sau somn excesiv
Pierdere sau crestere in greutate intr-o perioada scurta de timp
Probleme de concentrare si dificultatea de a lua decizii
Sentiment de vinovatie
Oboseala extrema
Ganduri de suicid
Miscari lente
3. Aspecte care nu au legatura cu depresia majora
Manualul de diagnostic explica faptul ca exista si dimensiuni care nu trebuie sa apara in viata pacientului cu depresie majora pentru ca acesta sa primeasca diagnosticul de depresie. Acestea sunt urmatoarele:
Depresia majora nu poate fi asociata cu suferinta, chiar si de saptamani intregi, cauzata de moartea unei persoane dragi.
In plus, aceasta tulburare nu poate fi asociata nici cu despartirile. Durerea provocata de un astfel de eveniment este normala.
Totodata, daca un individ a suferit episoade maniacale sau sufera de psihoza sau alte boli psihice, acesta nu va fi diagnosticat cu depresie majora.
4. Nu exista doar un singur tip de depresie majora
Este important de retinut faptul ca, atunci cand discutam despre boli mentale, fiecare caz este unic. Fiecare persoana este diferita si prezinta o serie de caracteristici specifice pe care trebuie sa stie cum sa le gestioneze.
Totodata, este bine de stiut ca exista doua tipuri de depresie:
Depresia majora cu un singur episod manifestat doar o data in viata.
Depresia repetitiva, care este mult mai complexa si mai frecventa. Multe persoane au suferit un episod de depresie majora in adolescenta si mai multe la maturitate.
5. Care sunt cauzele depresiei majore?
Depresia majora este o tulburare complexa, cu multe parti neclare si cai intortocheate, atat pentru pacienti, cat si pentru oamenii de stiinta. Vorbim despre o boala care nu are o cauza anume, ci mai degraba o multitudine de factori declansatori.
Partial, depresia majora este genetica.
Alti factori importanti sunt copilaria, educatia si traumele suferite de individul in cauza.
Dificultatile cu care pacientul se confrunta in primii ani ai vietii, cum ar fi situatia sociala, pot avea la randul lor un rol semnificativ.
Personalitatea individului este, de asemenea, unul dintre posibilii factori care duc la instalarea depresiei majore (stima de sine scazuta, probleme cognitive, senzatia dobandita de neputinta).
Problemele economice si momentele de criza se numara si ele printre posibilele cauze.
In plus, nu trebuie sa uitam un aspect important. Depresia poate fi cauzata si de anumite probleme chimice, cum ar fi scaderea nivelului de dopamina. Prin urmare, este important ca pacientul sa primeasca un tratament adecvat.
6. Depresia majora poate fi tratata
Pentru a trata depresia majora, trebuie sa ne concentram asupra optiunilor disponibile.
Principalele solutii sunt tratamentul medicamentos si psihoterapia. Una dintre cele mai eficiente terapii pentru combaterea depresiei este psihoterapia cognitiv comportamentala.
Totodata, exista si alte tehnici utile, cum ar fi meditatia mindfulness sau imaginatia rationala, cultivarea asertivitatii si tehnicile de rezolvare a problemelor. Toate aceste metode sunt instrumente utile in tratarea oricarui tip de depresie sau anxietate.
Fiecare persoana trebuie sa apeleze la strategia care i se potriveste cel mai bine si care o ajuta sa combata treptat depresia.