Anamaria Vasile

De ce este mult mai sanatos sa consumi mai mult iaurt decat lapte

Nutritionistii plaseaza iaurtul pe locul 2 in topul alimentelor sanatoase, imediat dupa legume si fructe. Principalul atu al iaurtului – cu putine calorii asigura o densitate mare de nutrienti valorosi: proteine complete, glucide, lipide, calciu, zinc, magneziu, fosfor, vitamine din grupul B, bacterii „bune” pentru digestie. Prof. dr. Nicolae Hancu, reputat nutritionist, ne ofera argumente avizate in favoarea consumului de iaurt, noteaza adevarul.ro.

In ciuda beneficiilor recunoscute ale iaurtului, Romania se afla pe ultimele locuri, in randul tarilor din Europa, in ceea ce priveste consumul acestui aliment, cu o medie de un pahar de iaurt la doua saptamani. Extrem de putin, spun nutritionistii, care ne indeamna sa includem iaurtul pe lista alimentelor favorite.

„Lactatele fermentate, asa cum este iaurtul, trebuie consumate zilnic, ca obicei alimentar sanatos si benefic pentru organism, fiind si foarte accesibile. Este foarte simplu sa le introducem in alimentatia zilnica, pentru toti membrii familiei. Nutritionistii recomanda consumul zilnic de iaurt, pentru ca acesta asigura o buna parte din necesarul de proteine, calciu, minerale si vitamine, de care avem nevoie la orice varsta. Datorita fermentarii si retetei, iaurtul este mai bogat in nutrienti decat laptele. In Romania aportul de calciu este insuficient, conform sintezelor publicate de Ministerul Sanatatii.

Fata de un necesar de 800 mg/zi, barbatii consuma cam 743 mg, in timp ce femeile consuma doar 635 mg. Un iaurt pe zi practic ar compensa o parte din deficitul de calciu. Retineti ca lactatele sunt principalele surse alimentare naturale de calciu, cel mai bine utilizate de organism”, afirma prof. dr. Nicolae Hancu, membru de onoare al Academiei Romane. Reputatul profesor este de parere ca iaurtul este un aliment esential pentru nutritia zilnica, contribuind major la realizarea echilibrului alimentar.

Un articol publicat in revista Diabetologia in 2014, referitor la Studiul EPIC-Norfolk, a aratat ca persoanele care consuma regulat produse lactate fermentate cu continut redus de grasimi, precum iaurtul, au un risc cu 24% mai mic de a dezvolta diabet de tip 2, in timp ce la persoanele care consuma 4,5 pahare de iaurt pe saptamana riscul este cu 28% mai mic. Prof. dr. Nicolae Hancu a mai precizat si ca un consum regulat de iaurt, in cadrul unui regim restrictionat caloric, determina o scadere mai mare in greutate si in depozitul adipos visceral decat in cazul aceleiasi ratii calorice, insa fara consum de iaurt.

Explicatiile pentru aceasta au fost date de mai multi autori in cateva articole publicate in 2014 in Jurnalul American de Nutritie Clinica si au vizat: impactul cresterii aportului de calciu asupra echilibrului energetic (aportul scazut de calciu fiind un factor de risc pentru obezitate). O alta explicatie ar putea sa fie aceea ca proteinele din lactate inhiba pofta de mancare si stimuleaza mecanismele reglatoare care anunta satietatea.

Nutritionistii sunt de parere ca iaurtul este genul de aliment care poate fi consumat la orice masa: asociat cu cereale, la micul dejun, la gustarea dintre mese, sau seara, in completarea unei cine usoare. Iaurturile special create pentru copii au, sustin specialistii, un profil nutritional echilibrat si nutrienti valorosi pentru crestere, datorita continutului superior de calciu si vitamina D.

Prof. dr. Nicolae Hancu, autorul „Abecedarului de Nutritie” si „Abecedarului de Obezitate”, dedicate promovarii cunostintelor si practicilor de alimentatie sanatoasa in randul romanilor, ne indeamna ca, dupa perioada exceselor de sarbatori, „la micul dejun, gustare sau cina sa savuram un iaurt, clasic sau probiotic, usor si inviorator, care ne va ajuta digestia”. Specialistul mai recomanda o zi pe saptamana in care iaurtul, salatele de cruditati si fructele de sezon sa fie baza alimentatiei.