Anamaria Vasile

Regretul pe care o să-l avem cu toții la bătrânețe: un psiholog l-a aflat de la pacienții săi

Amintirile sunt ceea cu ce trăiesc bătrânii. Ei își amintesc pas cu pas, practic zi cu zi viața lor, împărțind-o în detalii mici. Anume în aceste momente ei conștientizează cât de multe lucruri au fost făcute greșit și cât de irațional a fost să irosească timpul în zadar.

Psihologul și scriitoarea Anna Kiryanova a sesizat o trăsătură comună a tuturor oamenilor în etate care veneau la ea la consultație. Este o concluzie profundă și exactă. E anume ceea ce trebuie să cunoască generația tânără.

Ce vom regreta la bătrânețe?

Cel mai mult vom regreta nu de faptul că am călătorit puțin.

Și nici că am acordat prea puțină atenție dezvoltării personale sau că am educat prost copiii.

Și nici că nu ne-am dedicat artei, deși acest regret este posibil să-l avem mult mai devreme decât la bătrânețe.

Am comunicat cu foarte mulți oameni în vârstă, total conștienți. Ei cel mai mult regretă că au permis să fie folosiți.

Că au răbdat ofensele, nemeritate și josnice. „ De ce nu am putut să reacționez, atunci când șeful mă obliga să muncesc cât trei?” – îmi spunea o femeie.

O altă femeie își amintea cum rudele veneau la ea în ospeție pentru câteva săptămâni, deși locuia cu soțul și copiii într-o cameră. Și era nevoită să curețe, să spele, să gătească și să-i servească pe acești oaspeții.

Cineva răbda soțul alcoolic agresiv.
Altcineva – cerințele fără scrupule ale unor persoane străine. Doar din motivul de a nu indispune sau supăra pe cineva.

O femeie îmi povestea cum au fost perioade în care li se dădea apă doar o dată pe săptămână, zi în care veneau toate rudele ca să spele și să se spele, iar ea și copiii săi nu reușeau să facă același lucru. La 90 de ani această bătrână își amintea cu amărăciune de aceste momente, regretând că nu putea să spună niciunuia „nu”.

Iată ce vom regreta cu toții – vom regreta timpul irosit în van, eforturile și jerfele, robia benevolă.

Vom regreta că am răbdat în zadar și nimeni nu a apreciat. De aceea nu trebuie să răbdăm orice. Atunci ne va rămâne timp și pentru călătorii, copii, nepoți și artă. Vom fi mai sănătoși și mai fericiți, iar pentru asta trebuie doar să învățăm a spune „nu”.