Ingrediente:
2 bucati castraveti acri
8 cartofi albi, fainosi
1 bucata ceapa rosie
4 bucati oua
1 praf sare, piper
4 linguri maioneza
Cum se prepara :
Cartofii se spala bine si se pun la fiert in coaja, in apa cu sare.
Ouale se fierb tari, ceapa se taie pestisori iar castravetii se fac cuburi
Dupa ce au fiert cartofii, se curata de coaja, se fac cuburi si cat sunt calzi, se amesteca cu maioneza. Restul ingredientelor se adauga,sare si piper si castravetii dupa ce au fost bine scursi de zeama lasata.
Doua oua fierte tari se adauga in salata, iar celelalte se feliaza si se folosesc ca decor.
Reteta pentru cartofi frantuzesti :
Ingrediente
2 carnati
1 cutie cu iaurt
50 g unt
4 oua
1 cutie cu smantana
1 kg cartofi
300 g cascaval
Cum se prepara
Cartofii cu tot cu coaja se spala si se pun la fiert intr-o oala cu apa si sare. Se lasa la fiert si se incearca cu furculita pentru a vedea daca sunt fierti.
Se pregatesc celelalte ingrediente, cat timp cartofii fierb. Carnatii se taie rondele, si se rumenesc in propriul suc. Cascavalul se rade si se pun la fiert trei oua. Dupa ce acestea au fiert, se lasa in apa rece si apoi se curata si se fac rondele.
Dupa ce cartofii au fiert, se scot din apa si se lasa la racit si se curata de coaja. Se taie rondele si se pun intr-o tava care a fost unsa cu unt. Prima data se pune un strat de cartofi, apoi unul de carnaciori, apoi se presara cascavalul ras, se adauga cateva rondele de oua si se pune un alt strat de cartofi. Oul crud se bate si se amesteca cu iaurtul si cu smantana. Aceasta crema obtinuta se pune peste cartofi si se pune alt strat de cascaval.
Se pun la cuptor si dupa ce s-au rumenit se scot. Cartofii frantuzesti pot fi serviti cu smantana sau cu iaurt.
Consumam foarte multi cartofi, un roman mancand in medie 98 kg de cartofi pe an, asa aratau datele Institutului de statistica in toamna anului trecut. Chiar daca este o cantitate uriasa, nu este ceva rau, atata timp cat sunt gatiti intr-un mod sanatos. Un cartof de marime medie poate sa asigure mai mult de jumatate din doza zilnica recomandata de vitamina C.
Aceasta cantitate ar putea fi mai mare, insa se pierde o mare parte din vitamina C prin gatire. Cam 20% din doza zilnica de vitamina B6 este asigurata de un cartof copt, care ne ajuta sa ne mentinem inima sanatoasa si sa ne regeneram celulele nervoase. Avand in continut si fier si potasiu, cartoful este o leguma foarte buna pentru mentinerea la valori normale a tensiunii arteriale.