Anamaria Vasile

Puștiul de opt ani, ajunge, zi de zi, CONGELAT, la școală! Pe păr și sprâncene are gheață, mâinile-i sunt crăpate! 4,5 km la -9 grade! DAR VREA SĂ ÎNVEȚE!

Zi de zi, micuțul Wang Fuman, de numai opt ani, ajunge la școală congelat, cu părul înghețat și mâinile degerate. Iubește să învețe și, pentru asta străbate 4,5 kilometri prin temperaturi de -9 grade Celsius. Fuman, pe care mama sa l-a abandonat, el trăind cu bunica, nu a lipsit, niciodată, de la nicio oră de curs. Învățătorul său l-a fotografiat și a decis să facă publice impresionantele imagini

La opt ani, micuțul Wang Fuman are o pasiune: iubește să învețe. Este unul dintre milioanele de copii chinezi abandonați: mama l-a părăsit pe când nici nu apucase s-o cunoască, tată e plecat, de luni bune, la muncă în altă parte a Chinei. Fuman locuiește c-o bunică și cu a lui soră, într-o casă din chirpici, cu acoperiș de paie. Pleacă, în fiecare dimineață, spre școală, cale de 4,5 kilometri.

Afară e frig, temperaturile sunt de -9 grade Celsius acolo, în provincia Yunnan. N-are bani nici de fes, nici de mănuși, iar când intră în sala de clasă, părul, sprâncenele și genele de pe ochișorii aceia mari, vioi, îi sunt acoperite de gheață și de zăpadă. Colegii râd, zilnic, de el, dar Fuman nu pune la suflet nimic. Spre deosebire de mulți dintre ei, piciul n-a lipsit, niciodată, de la cursuri. Mâinile-i sunt degerate, crețe, ca ale unui om bătrân care a muncit toată viața, dar, ce, s-a plâns vreodată? Are răni pe ele, iar obrajii-i sunt, mereu, roșii. Ar fi putut abandona școala, dar niciodată nu s-a gândit la asta. Niciodată!

Învățătorul său i-a făcut poze, le-a trimis către thepaper.cn, acestea au ajuns virale, și mulți s-au arătat gata să-l ajute pe Fuman.