Anamaria Vasile

Riscurile medicamentelor luate „dupa ureche”. Cum poti ajunge de la o durere de cap la un ulcer perforat

Un studiu realizat in 2006 in 19 tari din Europa a aratat ca 43% dintre romani ar lua antibiotice fara a cere sfatul medicului si 21% au luat deja astfel de medicamente fara un consult initial. Locuitorii din Belgia, Olanda si Luxemburg recurg la automedicatie in procent foarte mic – in jur de 0,1%, in timp ce „fruntasii” sunt cei din tarile din Balcani.

Un studiu similar a fost realizat si in 2014, in Romania. Studenti de la mai multe facultati au fost intrebati daca au consumat antibiotice in ultimele 6 luni. 41% dintre respondenti au consumat cel putin o data antibiotice in ultimele 6 luni, iar 44% dintre acestia nu au avut nicio recomandare medicala in acest sens.

„Automedicatia nu e un leac, nu este un remediu pentru boala si este cu siguranta mai sanatos sa ne abtinem la a ne automedica. Apelati cu incredere la medici. Medicamentele nu previn bolile, cea mai buna metoda de a ne feri de boala fiind un stil de viata sanatos”, sustine Sebastian Armean, conferentiar la Universitatea de Medicina si Farmacie din Cluj-Napoca, citat de adevarul.ro.

Riscurile si efectele automedicatiei. „Automedicatia este in crestere la nivel mondial si reprezinta o problema de sanatate publica am putea spune. De ce? O data exista riscul de reactii adverse, apoi exista riscul de a ascunde niste diagnostice, de a masca niste boli”, sustine conferentiarul. Printre efectele adverse ale automedicatiei, Armean a mentionat: agravrarea unorr patologii pentru ca acestea nu au fost tratate la timp, dar si interactiunile medicamentoase.

Conferentiarul a prezentat care sunt efectele negative ale automedicatiei in functie de diferite simptome.

Dureri de cap, dureri de dinti, reumatice: Medicatie – antiinflamatoare nesteroidiene; Efecte adverse posibile: leziuni gastro-intestinale, retentie de lichide, toxic hepatic.

Infectii respiratorii: Medicatie – Paracetamol si antihistaminice (si la alergici)- Posibile efecte secundare: somnolenta, ameteala, tulburara de vedere; Daca luam si decongestionante nazale efectele secundare pot fi palpitatii, cresterea tensiunii arteriale, dependenta; Daca luam antibiotice – efectele adverse posibile sunt alergii, rezistenta la antibiotice, candidoza.

Micoza: medicatie – antimicotice; efecte adverse posibile: intoxicare hepatica, medicamente foarte agresive cu ficatul.

Probleme digestive: medicatie: medicamente antiacide si antisecretorii; Riscuri potentiale: tulburari de tranzit intestinal, dureri de cap, dezechilibre ionice, dureri musculare; nu de fiecare data cand sufar de diaree trebuie sa iau antidiareice – daca e o toxiinfectie, diareea e un mijloc de protectie a organismului.

Insomnie, anxietate, stres: medicatie – hipnotice, sedative, tranchilizante (anxiolitice); efecte adverse posibile – somnolenta, tulburari de vedere, toleranta, dependenta.
Cresterea performantelor psihomotorii: medicatie / psihostimulante (amfetamine, cofeina); efecte adverse posibile – palpitatii, cresterea tensiunii arteriale, tremor, cefalee, dependenta in caz de abuz.

Cresterea masei musculare si a performantelor sportive: medicatie: anabolizante (steroizi anabolici); Efecte adverse posibile in utilizarea de lunga durata: scad cantitatea de sperma, fertilitatea, dimensiunea testiculelor, toxice pentru ficat.
Disfunctia erectila: medicamentele pot produce ameteala, dureri de cap, scaderea tensiunii arteriale, exista un risc major pentru cei ce sufera de hipertensiune arteriala – poate aparea riscul de accident vascular cerebral.

De la o durere de cap la un ulcer perforat. Conferentiarul a prezentat mai multe cazuri de pacienti care s-au automedicat si au avut de suferit. „O pacienta de 47 de ani din mediul rural se plange de cefalee recurenta. A luat o pastila, dar nu i-a trecut. A marit doza la doua si apoi la mai multe. Peste o vreme incep sa apara dureri in capul pieptului, senzatie de arsura. De fapt, era un ulcer cauzat de consumul, de abuzul de antiinflamatoare nesteroidiene care a afectat mucoasa gastrica. In realitate, aceasta pacienta nu avea o simpla durere de cap, avea ori o migrena, ori un debut de hipertensiune arteriala cu cefalee pulsatila. De la inceput ar fi trebuit tratata cu anti-hipertensive”, explica specialistul.

„Pacient de 71 de ani din mediu urban. Acuza durere de sold care pleaca din coloana pe picior. Ia antiinflamatoare multe, cu pumnul, pentru ca durerea nu cedeaza. Dupa un timp, durerea se amelioreaza. Apoi incep durerile de burta. Continua sa ia antiinflamatoare nesteroidiene. Incepe sa se simta mai slabit, mai ametit. intr-o zi simte ca are diaree, are scaun negru si varsatura cu sange. Cade in baie si isi pierde cunostinta. Necesita internare de urgenta cu interventie chirurgicala de urgenta pentru ulcer perforat si transfuzie de sange”, detaliza specialistul.