Anamaria Vasile

Ce se intampla de fapt, cand iei paracetamol. Efectul advers care nu apare pe niciun prospect

Daca simti ca racesti sau te doare ceva, primul lucru pe care il faci este sa iei un paracetamol. Desi pe prospect poti citi multe dintre efectele adverse ale medicamentului, unul important nu este scris pe nicaieri. Paracetamolul si ibuprofenul au efecte neasteptate.

Un studiu realizat de cercetatorii britanici arata ca cei care iau astfel de antiinflamatoare sunt mai putin sensibili la emotii. De exemplu, simt mai putin intens durerea provocata de evenimente triste, au o empatie mai redusa, dar si simt mai putina placere in fata lucrurilor frumoase.

Paracetamolul este analgezic (actioneaza impotriva durerii) si antipiretic (ajuta la scaderea temperaturii corpului in caz de febra). Medicamentul este indicat in tratamentul simptomatic al durerilor de intensitate usoara pana la moderata, cu diferite localizari: dureri de cap, migrene, dureri ale articulatiilor, dureri de spate, dureri de dinti (inclusiv cele aparute dupa proceduri stomatologice-extractii dentare), dureri in gat, durere postvaccinala si dureri menstruale. De asemenea, ajuta la scaderea temperaturii corpului in caz de febra.

„Paracetamolul poate reduce empatia, iar astfel de efecte sunt îngrijorătoare. Empatia este importantă. Dacă ai o ceartă cu partenerul şi urmezi un tratament cu paracetamol, acest studiu arată că vei deveni mai nepăsător faţă de sentimentele şi suferinţa acestuia”, explică unul dintre cercetătorii de la Universitatea de Stat din Ohio, potrivit DailyMail.

Această concluzie a apărut în urma unui experiment la care au participat 80 de studenţi. Jumătate dintre ei au luat paracetamol înainte de a participa la o conferinţă în care le erau prezentate poveşti de viaţă nefericite, tragice. Specialiştii au observat în cazul lor mai puţină empatie faţă de victimele din prezentări, comparativ cu grupul de studenţi care nu luase paracetamol.