Anamaria Vasile

De ce stau bărbații cu picioarele desfăcute în spațiile publice?

Bărbații sunt mai puțin favorizați atunci când vine vorba de a obține niște privilegii speciale, spre deosebire de femei.

De exemplu, dacă vor să stea mai puțin la coadă pentru a-și rezerva niște bilete de călătorie, pot clipi din gene și adopta o voce suavă care să le permită să înainteze în mulțime.

Totuși, bărbații au o trăsătură distinctivă care le rezervă un statut social mai impunător, cel puțin atunci când se află în mijloacele de transport în comun.

Este vorba de felul în care stau bărbații cu picioarele desfăcute pe băncile din mijloacele de transport în comun. Astfel, prin postura adoptată, ei acoperă mai mult de un loc.

Cu toate acestea, poziția compromițătoare și relativ indecentă a bărbaților a atras o mulțime de critici și dezbateri în SUA, Marea Britanie, Canada și Turcia, mai ales în mediul virtual.

Un studiu a demonstrat că șezutul cu picioarele desfăcute poate indica dominația
Termenul englezesc folosit pentru a descrie această poziție este „manspreading”, iar unele păreri au susținut că acest fel de a sta este o „caricatură a feminismului”, fiind asemănată cu câteva exemple de femei care ocupă spațiu excesiv în public.

Autoritatea Metropolitană (MTA) din New York a emis campanii de afișe prin care solicită bărbaților să mențină poziții respectuoase atunci când alți pasageri trebuie să stea în picioare sau înghesuiți, în cazurile în care autobuzele sau trenurile sunt supraaglomerate.

Totuși, poziția adoptată de bărbați în mijloacele de transport în comun poate fi explicată în mai multe moduri.

De exemplu, atunci când ei sunt obosiți după o zi întreagă de lucru, stând îngrămădiți la birou și lucrând ore în șir, singurul lucru pe care-l doresc este să-și extindă poziția corpului, astfel încât corpul lor să se relaxeze, și nu văd care ar fi problema în asta.