Anamaria Vasile

”Am 85 de ani, iar nu de mult mi-au crescut dinți noi”. Omul-minune, vegetarian trăiește o ”altfel” de viață

Intr-o suburbie din Moscova am cunoscut un om uimitor – Vladimir Timofeevici. El are 85 de ani si este crudivor. Am citit multa literatura pe aceasta tema, am privit toate interegistrarile lui Oganean, am studiat vestitul tratat chinez, dar un crudivor cu o experienta de 40 de ani intalneam pentru prima data. El are o istorie de viata greu de imaginat.

Vladimir Timofeevici era cel mai mare copil din familie, iar cind a implinit 9 ani, tatal lui a fost luat la razboi. Toata gospodaria a ajuns pe umerii elevului. Se scula in fiecare zi la 3 dimineata, scotea 6 cai, facea un sir de lucrari barbatesti grele, iar la 8 deja era la scoala. si asa in fiecare zi, pana cand dupa clasa a 3-a a orbit. Vedea atit de prost incat nu putea deosebi un barbat de o femeie, iar pentru a vedea o litera in carte trebuia sa ia lupa.

Dupa citiva ani de viata oarba, in care el a invatat tamplaritul pe pipaite (“eu intelegeam ca ma astepta foametea daca nu voi invata sa fac ceva”), Vladimir Timofeevici s-a imbolnavit de epilepsie. El povesteste despre asta cu groaza… Accesele erau atit de puternice, incat el isi musca limba, si toti peretii casei, in care traia deja cu sotia si copiii, erau in singe. Insa aici chinurile lui nu s-au sfirsit. Cind a implinit 40 de ani, Vladimir Timofeevici s-a imbolnavit de cancer la stomac, mai exact, i s-a depistat cancer in ultima faza.

Iar durerile de cap, legate de epilepsie, au condus la pierderea ochiului drept. Medicului i s-a facut mila de muribund si i-a extirpat ochiul. Vladimir Timofeevici isi aminteste cum statea in spital cu o durere ingrozitoare si il implora pe medic sa-l scape de ochiul ce-i “minca creierul”. Pacientul nu vedea deloc cu acel ochi si doctorul, ezitind putin, l-a operat.

In zilele in care el practic murea, Vladimir Timofeevici nu manca deloc, lua decat medicamentele, care ii alinau durerile. Dupa 5 luni, i s-a inceput gangrena la piciorul stang si medicul a vrut sa i-l amputeze. Dea Vladimir Timofeevici, simtind ca moartea e aproape a spus: “Vreau sa fiu in sicriu in doua picioare”. Peste citeva zile dupa aceasta discutie, medicul l-a externat “sa moara” acasa, spunindu-i ca mai are de trait 3-4 zile.

Organele interne practic s-au atrofiat. Vladimir Timofeevici povesteste ca acasa feciorii i-au facut un sicriu si el a stat in el, acceptandu-si sfirsitul.

A doua zi, el a iesit afara: “Am mers sa-mi iau ramas bun de la natura. M-am asezat pe iarba din curte si spun in gind: adio, papadie. Am stat vreo trei ore si dintr-o data am auzit cum natura mi-a raspuns: nu pleca, avem nevoie de tine. Ai lecuit animale, atunci de ce nu poti sa te lecuiesti? Si atunci mi-am amintit cum tratam vacile si caii. Le tocam frunze de brusture! Am rupt mult brusture (era o multime), am rugat rudele sa-l toace si am inceput sa-l maninc.

Brusturele era foarte amar, dar Vladimir Timofeevici dorea sa traiasca ca niciodata. El povestea cum il ardea in interior dupa burusture, incit ii parea ca este in iad. A continuat asa 4 luni si minca doar brusture. Nimic mai mult. Si cancerul si gangrena au cedat. Mai mult, au disparut si venele de pe picioare, picioarele au devenit albe, ca la copii. Mai complicat a fost cu epilepsia, care a cedat abia peste citiva ani.

De atunci, Vladimir Timofeevici maninca doar alimente vegetale vii. Considera ca daca acesta e fiarta, atunci e mincare moarta. Em observat la el 3 camere frigorifice. El mi-a explicat ca congeleaza pomuzoare pe iarna, suc de dovleac si brusture tocat.

Iarna bea doar suc de dovleac: “de restul nu e nevoie”, explica el.
Aflind de omul-minune, la el vin oamenii. Cei de care s-au dezis medicii, dar care vor sa traiasca. Si se insanatosesc. La intrebarea mea cit poate trai un om, el a raspuns: “Am 85 de ani, iar nu de mult mi-au crescut dinti noi. Dupa legile naturii e o viata noua, iar pentru mine – urmatorii 85 de ani” si ride, aratindu-si dintii albi si sanatosi. Acelasi lucru se intampla acum cu barba si parul lui Vladimir Timofeevici: printre parul sur apar fire negre. Riduri aproape nu are, doar pe frunte – citeva cute. Gospodaria e mare, lucru e mult.

Dar cel mai uimitor lucru s-a intimplat nu demult: Vladimir Timofeevici a depistat cum in ochiul inchis se deschide pleoapa si de acolo iese un alt ochi! Povesteste cu umor: am venit la politie si le spun: schimbati-mi pasaportul! In pasaport am un ochi, iar la mine se deschide al doilea! Ce sa fac?” Iar ei string din umeri: omul-minune, ce sa putem spune?

Cel mai mare rau, in opinia lui, este carnea. “Noi parca ne devoram, iar apoi putrezim in interior”, explica crudivorul. Mi-a dat si mie – e amar …