Canalul tau auditiv este blocat de prea multa ceara? Iata cateva modalitati pentru a scapa de dopurile de ceara fara consultatie medicala. Odata deblocate, urechile nu necesita decat o curatare periodica pentru a nu mai forma astfel de dopuri.
Pistolul cu apa
O metoda comuna practicata de medici implica proiectarea de apa calduta in canalul auditiv, cu ajutorul unei seringi uriase. Apa este introdusa in cantitate mare si foarte repede. Dupa 2 sau 3 asfel de tratamente, ceara iese din ureche cu un zgomot puternic.
De ce sa dai banii la medic cand poti face acelasi lucru si acasa? Fura un pic pistolul de apa al copilului tau sau scoate para de la dus si pune-te pe treaba! Ai grija ca apa sa nu fie prea rece sau prea fierbinte si tine cont ca urechea este mai sensibila ca pielea externa.
Lumanarea
Curatarea cerumenului din ureche cu ajutorul lumanarii este o metoda traditionala si neinvaziva. Pentru a pune in practica aceasta tehnica iti trebuie o lumanare naturala, din ceara de albine, de format lung si subtire. Capatul fara fitil al lumanarii este introdus in ureche, atat cat intra el, iar la celalalt capat se aprinde lumanarea. Flacara va crea fum si o caldura placuta la interiorul urechii, topind astfel ceara. Poti sa auzi zgomote ca si cum s-ar crapa ceva.
Lumanarea se tine perpendicular pe ureche, deci va trebui sa stai pe o parte si sa-ti acoperi urechea in jurul lumanarii cu o carpa, astfel incat sa nu pice ceara topita pe tine. Treci apoi la urechea cealalata. Specialistii recomanda folosirea acestui procedeu o data sau de doua ori pe an.
Dizolvanti chimici
Daca nu iti plac metodele naturale, exista si dizolvanti chimici contra dopurilor de cerumen. Ei sunt disponibili in farmacii, si transforma ceara intr-un lichid maroniu, creand aparenta unei secretii permenente din urechi. De asemenea, aceste substante au si rol preventiv, de a evita formarea dopurilor.
Dupa eliminarea dopului
Odata ce ti-ai curatat urechile printr-una din metodele de mai sus, clateste-le regulat cu apa si sapun. Acest lucru va impiedica acumularea cerumenului si blocarea canalului auditiv. De asemenea, sapunul face ca ceara sa devina sfaramicioasa si sa cada mai usor, pe cale naturala, nelasand-o sa se mai transforme intr-o masa rasinoasa.