Anamaria Vasile

Pasii pe care trebuie sa-i urmezi atunci cand faci un pilaf: Cum se gateste orezul perfect, bob cu bob

Pentru a va veni in ajutor, am adunat cateva sfaturi simple de la cele mai pricepute gospodine si de la cei mai iscusiti bucatari.

Ce am aflat?

Alege tipul de orez potrivit. Exista peste 120.000 de soiuri de orez in intreaga lume, catalogate in functie de granulatie, culoare sau aroma. In functie de preparatele pe care dorim sa le pregatim, putem alege un anumit tip de orez.

De exemplu, pentru prepararea salatelor sau garnituri se foloseste orezul natur, prefiert sau salbatic, in timp ce pentru pilafuri sau paella se foloseste orez vaporizat.

Masurati orezul si apa. Pentru majoritatea tipurilor de orez, se foloseste proportia de 1:2, 1 masura de orez la 2 masuri de apa. Exista insa si tipuri de orez ce au nevoie de mai multa sau mai putina apa, asa ca cel mai indicat este sa consultati eticheta produsului inainte de a incepe sa gatiti.

Spala orezul. Este indicat sa spalat orezul de 2-3 ori cu apa rece, deoarece va devini astfel mai putin lipicios, prin indepartarea amidonului si a impuritatilor.

Fierbeti apa. Lasati apa sa dea intr-un clocot, dupa care adaugati orezul. Aveti in vedere ca orezul isi mareste volumul in timpul fierberii, asadar este necesar sa optati pentru o oala suficient de incapatoare.

Odata ce apa a dat in clocot, adaugati orezul, sarea si untul (daca este cazul) si dati focul la intensitate mica.

Acoperiti si lasati la fiert la foc mic. Nu dati la o parte capacul, caci aburul va iesi, iar timpul de gatire ale orezului se va prelungi.

Dupa aproximativ 18 minute (pentru orezul alb) sau 30 minute (in cazul orezului brun), se poate verifica orezul. Orezul fiert trebuie sa fie pufos, sa nu fie tare sau lipicios.

Opriti focul si dati la o parte capacul. Orezul se cateva minute sa se odihneasca, dupa care se amesteca usor, cu ajutorul unei linguri sau furculite, pentru a desprinde boabele lipite intre ele.