Anamaria Vasile

Studiu: Femeile care devin mame imbatranesc cu 11 ani

A fi mama inseamna sa faci sacrificii. Inseamna sa renunti la tine si sa pui copilul si familia pe primul loc. Inseamna sa nu mai cumperi lucruri pentru tine pentru ca trebuie sa cumperi pentru micutul tau.

Cercetatorii le mai dau o veste proasta femeilor. Cele care devin mame imbatranesc mai repede, pentru ca nasterea accelereaza ritmul de imbatranire, mai exact cu 11 ani.

Aceasta a fost concluzia unui studiu realizat si publicat de Universitatea George Mason din Virginia, Statele Unite. Cercetarea a fost realizata pe un esantion de 2000 de femei din America, cu varsta cuprinsa intre 20 si 44 de ani.

Oamenii de stiinta au descoperit modificari la nivelul celular, femeile cu copii avand 11 ani in plus fata de varsta biologica. Acestea au legatura cu telomerele (elemente ale ADN-ului care se gasesc la capetele cromozomilor), protejandu-i de leziuni.

Dupa ce au fost analizate mostrele de sange s-a observat ca mamele prezinta telomere mai scurte cu 4,2 % decat cele care nu au copii.

Se pare ca, de fiecare data cand celulele se regenereaza, telomerele devin mai scurte, echivalentul imbatranirii biologice.

“Am descoperit ca femeile cu cinci sau mai multi copii prezinta celule mult mai scurte decat cele fara copii si relativ mai scurte decat cele cu un numar mai mic de copii”, a explicat Anna Pollack, unul dintre membrii echipei de cercetatori.