Anamaria Vasile

Ce se intampla daca scrii numele cuiva pe un biletel si il arzi in flacara unei lumanari

Omul in general, nu doar crestinul, este atras de lucruri care vin din sfera magiei, superstitiei, a fabulosului. Astfel, si in randul anumitor crestini apar cateva practici bolnave, care dauneaza grav sanatatii crestin-ortodoxe. Ne referim la situatiile in care cuvantul trece din om in om si isi pierde telul si folosul respectiv, si pe mai departe, ne e dat sa descoperim brosuri, pliante si xeroxuri cu sfaturi si invataturi eronate despre trairea vietii duhovnicesti.

Dintre acestea amintim: sa aprinzi candela in casa ca ingerul candelei sa vegheze casa; cand aprinzi candela sau lumanarea sa-ti pui o dorinta; candela sa fie aprinsa 24 de ore; sa aprinzi in fiecare zi un numar fix de lumanari; daca cineva iti face vreun rau, sa-i scrii numele pe un biletel si sa-l arzi in flacara unei candele; in fiecare zi sa dai un numar fix de pachete cu diferite alimente; la necaz sa arzi lumanarile invers si altele de felul acesta.

Daca studiem mai in adanc aceste situatii, vedem ca sunt nu numai practici daunatoare, ci contin si invataturi cu totul straine de adevarul crestin. In primul caz, “ingerul candelei” nu exista, caci ingerii se daruiesc spre ocrotire doar fiintelor vii. Legat de faptul punerii unei dorinte atunci cand aprinzi candela, subliniem ca Ortodoxia nu traieste din si cu dorinte, ci atunci cand aprinzi candela te inchini si faci rugaciuni, deci trebuie sa inlocuim dorinta cu rugaciunea, pentru ca Dumnezeu cauta doar spre rugaciunea sincera.

Iarasi, scrierea numelui intr-un biletel si arderea in flacara candelei este un gest de batjocorire a importantei crestine a candelei si duce la savarsirea unui mare pacat, acela de a dori raul cuiva si nu indreptarea lui. Nu cumva Hristos a spus sa iubesti pe vrajmasi?! Atunci, cum poti cauta in lucrurile sfinte metode care schimba rolul si folosul acestora? Cu siguranta, Dumnezeu nu cauta la rautatea omului, ci asteapta indreptarea lui.

Arderea lumanarilor invers, cu partea de sus in jos, este un lucru absolut gresit, caci lumanarea este simbol al jertfei si rugaciunii curate. Acest lucru nu schimba cu nimic situatia, caci lumanarea avand fitil de sus pana jos, tot va arde, chiar daca ii este schimbata pozitia. In legatura cu numarul fix de pachete sau de lumanari, subliniem faptul ca nimeni si nimic nu poate conditiona facerea de bine sau milostenia. Cand daruiesti ceva, nu conteaza numarul si cantitatea, ci credinta si dragostea cu care le imparti.

Iata, asadar, lucruri care nu aduc nici un folos pentru ca sunt utilizate in mod gresit si aduc paguba credintei si practicii credintei.