Anamaria Vasile

Pensie internationala 2019. Cum iei pensia daca ai lucrat in strainatate si ce trebuie sa stii

Daca ai lucrat in strainatate cu acte in regula in tari din Uniunea Europeana, atunci aceste perioade vor fi luate in calcul la pensie. Legea spune ca persoanele care au lucrat in mai multe tari pot beneficia de drepturi la pensie in fiecare dintre ele.

Conform legii, persoanele care au lucrat in mai multe tari pot beneficia de drepturi de pensie in fiecare dintre ele.

Pensie internationala 2019. Conform site-ului europa.eu, cererea de pensionare se depune la casa de pensii din tara in care locuiti sau in din ultima tara in care ati lucrat. In situatia in care nu ati lucrat niciodata in tara in care aveti domiciliul, aceasta va inainta cererea catre tara in care ati aactivat ultima data.

Pilonul 2 de pensii ii poate imbogati pe romani, dupa pensionare. Ministrul Muncii explica formula de calcul in noua lege

Lege pensii 2019: „Cand ma pot pensiona!” Cum poti afla online data pensionarii​

Pensie internationala 2019. Conditii
Daca ati lucrat mai putin de un an pe teritoriul unei tari, trebuie sa stiti ca unele tari din UE nu ofera pensii pentru perioadele scurte de lucru. In acest caz, s-ar putea aplica regula ca drepturile corespunzatoare perioadei respective sa fie luate in calcul pentru stabilirea pensiei in tarile in care ati lucrat mai mult timp.

Calcularea pensiei
Casele de pensii din fiecare tara din UE in care ati lucrat vor analiza contributiile pe care le-ati platit la fondul de pensii din tara respectiva, dar si durata si valoarea contributiilor platite in alte tari. Astfel ca, fiecare tara calculeaza ce pensie ar trebui sa plateasca persoanei in cauza, in functie de toate perioadele in care a sucrat in orice tara din UE.

Toate perioade lucrate in alte tari se cumuleaza, resultand astfel cea ce se cheama pensia teoretica, adica pensia pe care ar trebui sa v-o plateasca daca toate contributiile ar fi fost varsate in fondul sau de pensii, pe toata durata.

Valoarea rezultata se ajusteaza apoi pentru a reflecta durata efectiva a perioadelor de cotizare din tara respectiva („ prestatie pro-rata”).

Pensie Internationala. Cuantumul la nivel national
Casa de pensie calculeaza si pensia nationala, cunoscuta drept „ prestatie autonoma”.

Autoritatea nationala compara apoi prestatia pro-rata si prestatia autonoma si va ofera prestatia care are valoarea mai mare in tara respectiva.

Apoi veti primi un formular P1, care va justifica decizia fiecarei tari cu privire la cererea dumneavoastra.

Pensie internationala 2019. Model de calcul
Un caz concret ar fi acesta, potrivit site-ului europa.eu, pentru edificarea celor interesati.

Rosa a lucrat timp de 20 ani in Franta si timp de 10 de ani in Spania.

In ambele tari, o persoana dobandeste dreptul la pensie doar daca a lucrat cel putin 15 de ani pe teritoriul sau. Fiecare tara va calcula pensia Rosei:

Casa de pensii din Franta va face un calcul dublu:
-va calcula valoarea pensiei nationale pentru cei 20 de ani de lucru in Franta – sa spunem 800 de euro.
-va calcula si valoarea teoretica a pensiei pe care ar fi primit-o Rosa daca ar fi lucrat in Franta in tot acest timp (30 de ani) – sa spunem 1 500 de euro. Apoi, va stabili pensia pro-rata – adica ce suma i s-ar cuveni proportional cu perioada de lucru din Franta: 1 500 EUR x 20 ani in Franta / 30 de ani in total = 1 000 euro.

Prin urmare, Rosa trebuie sa primeasca din Franta prestatia cu valoarea mai mare: 1 000 de euro pe luna.
Casa de pensii din Spania nu va mai calcula pensia nationala, pentru ca Rosa nu a lucrat acolo timp de cel putin 15 ani. Aceasta va calcula doar cuantumul la nivel european, pornind de la valoarea teoretica a pensiei pe care ar fi primit-o Rosa daca ar fi lucrat in Spania in tot acest timp (30 de ani) – sa spunem 1 200 de euro.

Apoi, va stabili pensia pro-rata – adica ce suma i se cuvine proportional cu perioada de lucru din Spania: 1 200 EUR x 10 ani in Spania / 30 de ani in total = 400 euro.
In total, Rosa vor primi o pensie de 1 400 de euro.

Varsta legala de pensionare si documente
Varsta legala de pensionare difera de la o tara a UE la alta, iar daca ati dobandit varsta de pensionare in anumite tari, veti primi banii aferenti cand veti indeplini varsta de pensionare in toare tarile din UE in care ati lucrat.

Actele necesare pentru persoanele care locuiesc pe teritoriul unui stat membru sunt urmatoarele, conform informatiilor de pe CNPP.
· formularul de cerere E 202 ;
· formularul E 207 ;
· declaratia pe propria raspundere ;
· copie dupa actul de identitate romanesc – daca detin dubla cetatenie sau daca au mentinut cetatenia romana ;

· carnetul de munca original sau in copie certificata de institutiile competente din strainatate ;
· livretul militar original sau in copie certificata de institutiile competente din strainatate ;
· diploma de studii original sau in copie certificata de institutiile competente din strainatate sau adeverinta din care sa rezulte durata normala, perioada studiilor, certificarea absolvirii acestora precum si forma de invatamant;
· adeverinta privind sporurile si adaosurile reglementate prin lege sau prin contractul colectiv/individual de munca;

Acte necesare pentru inscrierea la pensia de invaliditate
· formularul de cerere E 204 ;
· formularul E 207 ;
· documente si rapoarte medicale pentru a determina gradul de invaliditate;
· declaratia pe propria raspundere ;
· copie dupa actul de identitate romanesc – daca detin dubla cetatenie sau daca au mentinut cetatenia romana ;

· carnetul de munca original sau in copie certificata de institutiile competente din strainatate ;
· livretul militar original sau in copie certificata de institutiile competente din strainatate ;
· diploma de studii original sau in copie certificata de institutiile competente din strainatate sau adeverinta din care sa rezulte durata normala, perioada studiilor, certificarea absolvirii acestora precum si forma de invatamant;
· adeverinta privind sporurile si adaosurile reglementate prin lege sau prin contractul colectiv/individual de munca;

Acte necesare pentru inscrierea la pensia de urmas:
· formularul de cerere E 203 ;
· formularul E 207 ;
· declaratia pe propria raspundere urmasi ;
· adeverinta de studii (elev sau student);
· copie dupa actul de identitate romanesc – daca detin dubla cetatenie, sau daca au mentinut cetatenia Romana ;

· carnetul de munca original sau in copie certificata de institutiile competente din strainatate al sustinatorului decedat ;
· livretul militar original sau in copie certificata de institutiile competente din strainatate ;
· diploma de studii original sau in copie certificata de institutiile competente din strainatate sau adeverinta din care sa rezulte durata normala, perioada studiilor, certificarea absolvirii acestora precum si forma de invatamant al sustinatorului decedat;

Cum se poate transfera o pensie in strainatate
Potrivit informatiilor oferite de Casa Nationala de Pensii, procedura de transfer a drepturilor de pensie in strainatate presupune urmatoarele:

1. deschiderea unui cont la orice banca de pe teritoriul statului de domiciliu (nu este necesara deschiderea contului la o banca apartinand Grupului Citi, dar aceasta optiune poate conduce la achitarea unor taxe de transfer bancar mai reduse);

2. comunicarea detaliilor bancare (adresa completa a beneficiarului, denumirea si adresa bancii beneficiarului, codul SWIFT/BIC al bancii beneficiarului, acolo unde e cazul, precum si numarul de cont international bancar) catre institutia platitoare (casa teritoriala de pensii in evidenta careia se afla dosarul de pensie) prin intermediul declaratiei de transfer.

Declaratia de transfer in strainatate a drepturilor cuvenite beneficiarilor sistemului public de pensii, insotita de documentul care confirma detaliile bancare si de copia actului de identitate al titularului care atesta domiciliul sau actual se pot depune direct de catre titularul drepturilor sau prin mandatar desemnat cu procura speciala in acest sens, la sediul casei teritoriale de pensii in a carei evidenta se afla dosarul de pensie.

De asemenea, aceste documente pot fi expediate cu posta, la sediul casei teritoriale de pensii sau prin e-mail (scanate) transmise la adresa electronica oficiala a casei teritoriale de pensii, postata de institutia mentionata pe site-ul acesteia.