Anamaria Vasile

Un ou pe zi scade riscul de a face o boala grava

Cum poate influenta consumul unui ou pe zi aparitia diabetului zaharat de tip 2? Studiile au inclinat in ambele directii. Dar noul studiu controversat spune ca, atunci cand vine vorba de micsorarea riscurilor, ouale sunt un aliment bun. Participantii la studiu au fost barbati. Cei care au mancat un ou zilnic au avut un anumit profil lipidic in sangele lor, care este comun in randul barbatilor care nu dezvolta niciodata boala. Dieta este cruciala pentru persoanele cu diabet de tip 1 si de tip 2.

Persoanele cu diabet de tip 1 nu pot produce insulina, care este esentiala pentru a regla nivelul glucozei din organism. In cazul diabetului zaharat de tip 2, nu este produsa suficienta insulina sau organismul nu raspunde bine la insulina, ceea ce inseamna ca aceste persoane au o reglare deficitara a glucozei, noteaza eva.ro.

Asociatia Americana a Diabetului este de parere ca ouale sunt bune si le recomanda persoanelor cu diabet zaharat sa le consume. Fiecare ou contine aproximativ 0,5 grame de carbohidrati, care ar trebui sa tina glicemia sub control. Ouale au si un continut bogat de potasiu, care este bun pentru inima deoarece mentine in limitele normale nivelul de sodiu si cel de biotina. Ouale au si un continut scazut de calorii si sunt versatile, ceea ce le face perfecte pentru diferite retete.

Care este vestea proasta? Ouale contin 187 de miligrame de colesterol, iar recomandarile oficiale indica o limita de 200 de miligrame de colesterol pe zi in cazul pacientilor cu diabet zaharat. Exista si unele dovezi conform carora consumul ridicat de oua creste riscul de aparitie a diabetului zaharat in cazul persoanelor care nu au afectiunea. Ouale au si un continut bogat de proteine, aproximativ sapte grame per ou, aspect care este din nou controversat. In momentul in care consumi prea multe proteine, corpul le transforma in glucoza. De fapt, chiar si noul studiu a descoperit ca unii dintre participanti aveau anumiti compusi biochimici in sange care cresc riscul afectiunii.

Autorii noului studiu realizat de Universitatea din Finlanda de Est si publicat in revista Molecular Nutrition and Food Research spun ca verdictul este inca neclar. Dar, in cele din urma, daca nu exagerezi cand vine vorba de consumul de oua, acestea pot oferi unele beneficii in moderatie. Concluzia acestora este ca ar trebui sa mancam un ou pe zi.

Desi este prea devreme pentru a trage concluzii cauzale, avem cateva indicii cu privire la anumiti compusi din oua, care pot avea un rol in dezvoltarea diabetului zaharat de tip 2, conform autorului studiului, Stefania Noerman. Este nevoie de mai multe investigatii detaliate cu modele de celule si studii de interventie pentru oameni, care folosesc tehnici moderne, pentru a intelege cu adevarat mecanismele din spatele efectelor fiziologice ale aportului de oua.

Daca suferi de diabet zaharat, ia in considerare ouale posate pentru a elimina alte grasimi, cum ar fi uleiul sau untul. Daca vrei sa faci o omleta, poti folosi mai mult albusul, deoarece colesterolul din oua este in principal in galbenus. Exista si unele studii care au ajuns si la concluzia ca nu este daunator colesterolul alimentar.