Anamaria Vasile

Lipsa acestei vitamine provoaca dureri de spate si articulatii

Se considera in general ca durerea articulatiilor este un rezultat al imbatranirii.

Totusi, in numeroase cazuri, cauza acestor dureri este deficienta de vitamine. Tocmai de aceea este extrem de important sa fim cat mai activi din punct de vedere fizic si sa nu ne lasam prada durerii.

Carenta de diverse vitamine este o problema foarte des intalnita in zilele noastre si este strans legata de durerile articulatiilor.

In acest articol va vom arata cum sa ne protejam de aceste simptome suparatoare.
In cele mai multe dintre cazuri, intr-adevar, inaintarea in varsta este cauza principala a durerilor de articulatii, dar aceste dureri pot fi provocate si de nivelul de aciditate din organism, dieta, greutate, stresul la locul de munca etc.

Un studiu recent a aratat ca deficientul de vitamina D este, de asemenea, o posibila cauza a durerilor de articulatii.

Daca este ignorat pe o perioada indelungata de timp, deficientul de Vitamina D duce la intensificarea durerilor articulatiilor si poate provoca afectiuni grave ale oaselor sau chiar artrita.

Vitamina D, supranumita si „vitamina soarelui”, joaca un rol vital pentru protejarea organismului nostru de o serie de afectiuni cronice.

De aceea, este esential sa cunoastem atat simptomele unui deficit al acestei substante in corp, cat si sursele valoroase care ne asigura necesarul zilnic.
Simptomele deficientei de Vitamina D:

– O stare de spirit neadecvata

– Probleme cu somnul

– Senzatie de arsura si mancarime in picioare

– Durere constanta la nivelul picioarelor

Exista si un test pe care vi-l puteti face pentru a va da seama daca aveti un deficit al vitaminei D.

Ceea ce trebuie sa faceti este sa va apasati osul pieptului si sa identificati nivelul de presiune care duce la durere. Daca simtiti durere aproape imediat ce incepeti sa va apasati, este mai mult ca sigur ca aveti o carenta a vitaminei D in corp.

Primul lucru pe care il puteti face pentru a va mari dozajul de vitamina D din organism este sa va expuneti la soare timp de 10 – 15 minute in fiecare zi.

Expunerea la soare devine o problema pe timp de iarna sau daca locuiti intr-o zona geografica nu foarte insorita. De aceea, este bine sa stiti ca vitamina D se poate lua si din consumul unor anumite alimente cum ar fi galbenusul de ou, tonul, ciupercile si macroul.

O alta posibilitate de a va echilibra nivelul de vitamina D din organism este de a lua suplimente, insa aveti grija sa luati suplimente care contin vitamina D3 si nu D2. Vitamina D3 este cea care se produce in mod natural prin expunerea la soare.

Vitamina D este importanta pentru oase, deoarece ajuta la absorbirea si fixarea calciului si fosforului. Mai mult, vitamina D activata este unul dintre cei mai puternici inhibitori ai cresterii celulelor canceroase. De asemenea, stimuleaza pancreasul pentru a produce insulina si regleaza sistemul imunitar.

Alte dovezi arata ca vitamina D joaca un rol important in reducerea riscului de diabet, scleroza multipla, infarct sau artrita reumatoida.