Se spune adesea ca atunci cand devii mama vei purta in inima ta un pic din copilul tau pentru totdeauna. Se pare ca din punct de vedere biologic este ceva adevar la mijloc. Cercetarile arata ca materialul genetic al bebelusilor ramane in corpurile mamelor lor ani de zile dupa nastere.
Acest transfer al celulelor de la un caracter distinct genetic la mama se numeste microchimerism fetal. Potrivit cercetatorului dr. Amy Boddy, aceasta se intampla in timpul fiecarei sarcini, chiar si in cazul celor care se incheie cu avort spontan. De asemenea, celulele s-au dovedit a fi prezente in organele mamelor timp de decenii dupa nastere, cum se precizeaza pe site-ul mother.ly
„In prezent, nu stim daca si ce impact au celulele fetale asupra sanatatii mamei, in timpul sau dupa sarcina”, spune dr. Boddy. Aceste celule pot fi pur si simplu subproduse ale sarcinii si sa nu aiba vreun impact asupra corpului mamei.
Totusi teoriile sunt destul de interesante. Dupa cum explica dr. Boddy, o opinie esentiala ar fi ca celulele migreaza prin placenta la mama pentru a sprijini copilul dupa nastere prin alaptare si legatura mama-copil.
Microchimerism fetal – o teorie interesanta
“Am propus o idee conform careia aceste celule fetale pot fi utile in transferul resurselor copilului dupa sarcina. Acesta este un cadru teoretic bazat pe biologia evolutionista. Imaginati-va ca fatul stabileste un fel de polita de asigurare in interiorul mamei pentru a se asigura ca exista resurse dupa nastere”.
Cu alte cuvinte, fatul trimite celule in corpul mamei pentru a se asigura ca il protejeaza dupa nastere.
Rezulta ca poate fi un conflict asupra resurselor, cu celulele fetale care trag pentru copil, nu pentru gazda, mult timp dupa ce copilul a plecat din uter – in functie de tesutul in care apare microchimerismul fetal.
“Daca ar exista conflicte, ar putea fi in tesuturile cu rol important in transferul de resurse catre copil”, explica Boddy, observand ca astfel de zone includ tesutul mamar, tiroida (care este importanta pentru transferul de caldura), creierul (pentru atasament si legatura mama-copil) sau in sange (daca sistemul imunitar al mamei ataca celulele microchimerice).
Potrivit dr. Boddy, cercetatorii sunt foarte interesati de modul in care celulele copilului reusesc sa ramana in corpul mamei zeci de ani dupa sarcina, deoarece raspunsul ar putea avea un rol in continuarea cercetarilor transplantului de organe si a bolilor autoimune.
Celulele fetale – asemanatoare cu celulele stem
Unele studii sugereaza ca celulele fetale, care sunt asemanatoare cu celulele stem, pot contribui la vindecarea ranilor din corpul mamei sau pot proteja impotriva bolii Alzheimer.
Alte lucrari indica faptul ca acestea joaca un rol in dezvoltarea artritei reumatoide. Intelegerea microchimerismului fetal ar putea fi, de asemenea, benefica pentru tratarea problemelor legate de alaptare si poate chiar de tulburarile psihologice asociate cu sarcina.
Mai sunt inca o multime de lucruri de descoperit si de aflat, dar cercetatorii sugereaza ca celulele ramase de la copiii nostri duc vieti paradoxale in corpul nostru. Poate ne daruiesc ceva, poate ne iau ceva sau poate doar iau parte la calatorie.
Pe langa toate intrebarile pe care le avem inca despre microchimerismul fetal, este placut sa stim ca vom purta in noi pentru totdeauna un pic din copiii nostri. Chiar daca studiile efectuate pe soareci si pe oameni arata ca cea mai mare parte a celulelor fetale sunt detectate in plamani, nu la inima, putem spune ca sunt destul de aproape.