Ingrediente:
4 oua, 1 cana de zahar, 1 cana iaurt, 9 linguri de ulei vegetal, 2 cani faina, 1 praf de copt
Pentru umplutura:
1 kg mere, 3 linguri de ulei vegetal, 3 linguri de gris, 1 cana de zahar (sau dupa gust), 1 lingurita scortisoara
Mod de preparare:
Se bat ouale cu zaharul pana cand zaharul este topit bine. Se adauga uleiul si iaurtul, si apoi – faina si praful de copt.
Se imparte amestecul in 2 parti egale. O parte se pune intr-o tava unsa cu dimensiunea de 25×35 cm si se pune intr-un cuptor preincalzit la 190 de grade si se coace aproximativ 10 minute.
In acest timp, se calesc merele rase cu zaharul, apoi se adauga grisul si scortisoara.
Indepartati tava de la cuptor, se aseaza uniform umplutura de mere pe tot aluatul aproape copt, apoi se pune a doua parte a amestecului de aluat.
Coaceti pana cand prajitura se coace frumos si capata o culoare maronie. Presarati apoi prajitura cu zahar pudra, se lasa sa se raceasca, se taie in cuburi si se serveste.
Pofta buna!
De ce este bine sa mancam mere:
Dinti albi si sanatosi
Un mar nu va inlocui periuta de dinti, dar atunci cand muscati si mestecati un mar se stimuleaza productia de saliva din gura, reducandu-se astfel riscul aparitiei cariilor prin diminuarea nivelului de bacterii.
Previn aparitia bolii Alzheimer
Un studiu recent efectuat pe soareci arata ca sucul de mere poate tine la distanta boala Alzheimer si poate combate imbatranirea creierului.
Subiectii din studiu care au fost hraniti pe baza unei diete cu suc de mere, aveau niveluri mai ridicate a neurotransmitatorului acetilcolina si s-au descurcat mai bine la testele labirit decat subiectii care au primit o dieta normala.
Ofera protectie impotriva maladiei Parkinson
Cercetarile au aratat ca persoanele care consuma fructe si alte alimente bogate in fibre, obtin o anumita protectie impotriva boli Parkinson, o boala caracterizata prin descompunerea celulelor nervoase ale creierului producatoare de dopamina.
Ofera protectie oaselor
Cercetatorii au demonstrat ca flavonoidul gasit in mar, numit florizina, poate proteja femeile aflate la menopauza de osteoporoza si poate creste densitatea osoasa. Borul este un alt ingredient continut de mere care intareste oasele.
Scad riscul de diabet
Femeile care consuma cel putin un mar pe zi prezinta un risc mai mic cu 28% de a dezvolta diabet de tip 2 decat cele care nu consuma mere. Merele sunt incarcate cu fibre solubile, utile pentru mentinerea echilibrului zaharului din sange.
Reduc colesterolul
Fibrele solubile gasite in mere se combina cu grasimea aflata in intestine, fapt ce contribuie la mentinerea in valori normale a colesterolului si o stare generala buna de sanatate.
Mentin sanatatea inimii
Un studiu complex a corelat aportul ridicat de fibre solubile cu diminuarea acumularii de aterom pe peretii arterelor sanguine. Polifenolul gasit in coaja merelor previne solidificarea depunerilor de colesterol de pe peretii arterelor ce determina reducerea fluxului sanguin catre inima, rezultatul fiind aparitia bolilor arterelor coronariene.
Previn calculii biliari
Calculii biliari iau nastere atunci cand exista prea mult colesterol in bila pentru a ramane in stare lichida, si deci, excesul se solidifica. Calculii biliari sunt extrem de raspanditi printre persoanele care sufera de obezitate.
Pentru a preveni calculii, medicul recomanda o dieta cu continut ridicat de fibre pentru a ajuta la controlul greutatii corporale si a nivelurilor de colesterol.
Combat diareea si constipatia
Indiferent daca aveti probleme in a defeca sau va este imposibil sa va abtineti sa mergeti la toaleta, fibrele gasite in mere ajuta in aceste probleme. Fibrele pot fie sa stimuleze tranzitul intestinal cand sunteti constipati, fie pot absorbi excesul de apa din scaun pentru a incetini activitatea din intestine.
Neutralizeaza sindromul de colon iritabil
Sindromul de colon iritabil este caracterizat prin constipatie, diaree, dureri abdominale sau balonare. Pentru a controla aceste simptome medicii recomanda limitarea consumului de lactate si acizi grasi in timp ce dieta zilnica se va imbogati cu fibre.
Previn si amelioreaza hemoroizii
Hemoroizii sunt vene umflate in canalul anal si care, chiar daca nu va pot pune viata in pericol, pot fi extrem de dureroase. Hemoroizii sunt cauzati de presiunea prea mare in zona pelvina si rectala.
Pe langa ameliorarea si controlul constipatiei, fibrele pot preveni incordarea intensa din timpul defecarii si ajuta la atenuarea hemoroizilor.