Anamaria Vasile

Cum poti face sa infloreasca din nou orhideea. 6 reguli de aur pentru a avea flori superbe

Orhideea Phalaenopsis este una dintre cele mai frumoase si mai populare plante de apartament. Este o planta usor de crescut, iar daca ii sunt create conditiile de umiditate, caldura si lumina, va inflori de 3 ori pe an si ne va bucura privirea cu florile ei superbe 3-4 luni, inclusiv iarna.

Insa, pe cat de mare e bucuria cand o vezi inflorita atat de mult, pe atat de mare e dezamagirea atunci cand orhideea isi pierde florile si nu da semne ca va imboboci din nou. Acesta este momentul in care trebuie sa intervenim pentru a o ajuta sa infloreasca iar.

Daca ai putina rabdare si o ingrijesti, dintre frunzele asezate in forma elicei de submarin, va aparea un nod din care apoi va creste rapid o tija verticala, pe care vor aparea 4-12 bobite care se vor sparge intr-o cascada de flori albe, roz, galbene, verzi, mustar, pistruiate sau dungate.

Reguli de aur cu ajutorul carora poti ajuta orhideea sa infloreasca din nou:

1. Atentie la radacini!

Daca radacinile orhideei sunt in stare buna, planta va inflori curand. In masura in care se poate, pentru a declansa inflorirea orhideei se poate muta planta intr-un ghiveci cu orificii laterale, usor de gasit in magazinele de specialitate sau in cele de materiale plastice.

2. Lumina

Trebuie sa stii ca orhideei ii place lumina, insa nu trebuie lasata in soare direct, spun cei de la egradini.ro.

Rezista bine si la temperaturile din vara, cu o conditie: sa o pulverizam periodic cu apa sau sa ii asiguram o umiditate buna in camera.

Din cand in cand, e bine sa ii facem si cate un dus, insa trebuie sa avem grija sa nu ii lasam apa la imbinarea frunzelor, acolo este „inima plantei”, de acolo vor da noi frunze si apa poate favoriza mucegaiul.

3. Umiditatea

De obicei, iarna o udam o data la 1-2 saptamani, in functie de umiditatea camerei, iar vara, de cateva ori pe saptamana. Radacinile ciudate ale acestei orhidee vor fi mereu un indiciu daca are nevoie de o noua udare. Cand au nuanta verde sidefiu, inseamna ca e momentul sa o udam.

4. Temperatura

Variatiile de temperatura de la zi la noapte pot influenta inflorirea din nou a orhideelor care prefera noptile mai racoroase, cele in care temperatura din incapere coboara in jur de 15 grade Celsius. Ideal ar fi ca temperatura sa varieze intre 15-18 grade Celsius noaptea si 20-25 grade Celsius ziua.

5. Fertilizarea

Ca si in cazul altor plante, orhideea are nevoie de hrana. In magazinele de profil gasiti fertilizanti speciali pentru orhidee, care vor ajuta planta voastra favorita sa dea flori noi.

Daca urmezi toate aceste sfaturi, orhideea ta va inflori in curand!

6. Stimulare

Dupa ce ii trec primele flori, mai asteapta cateva saptamani, pentru ca s-ar putea ca din varf sa ii dea o noua tija. Daca nu apare, atunci taie tija deasupra nodului nr. 4, numarand de jos, de la baza ei.

In cateva luni trebuie sa apara o noua tija, dintr-unul din nodurile aflate sub taietura. Daca nu apare tija noua pe cea veche, uitati-va la baza frunzelor, de acolo se vad noile noduri.