Anamaria Vasile

Tânăra care-şi strânge recolta de broccoli din zăpadă. „La -12 grade Celsius să reziste, n-am văzut aşa ceva!“

Patricia Maria, studentă de 21 de ani din Dolj, şi-a convins părinţii să acceseze fonduri europene şi, pe lângă legumele tradiţionale, să cultive şi broccoli.

În septembrie a pus seminţele, iar acum, în prag de sărbători, culege roadele. Vecinii vin să vadă cum răsar bucheţelele verzi din zăpadă. Tânăra nu face faţă cerinţelor de pe piaţă. Legumele se vând cu 5 lei/kg.

Patricia Maria este studentă la Facultatea de Agronomie din Craiova. Tănăra trăieşte alături de familia sa la doar câţiva kilometri de Craiova, în localitatea doljeană Şimnicu de Jos.

Ambiţioasă, pasionată de agricultură, tânăra s-a gândit că nu-şi poate pune în aplicare toate ideile decât dacă reuşeşte să acceseze fonduri europene.

Şi a reuşit să ia 40 000 de euro. Toată vara a muncit pe câmp alături de părinţi: a cultivat legume de tot soiul, a încercat un sortiment nou de dovlecei, dar a avut şi o producţie frumoasă de căpşuni.

“Iarna se apropia, iar eu nu prea doream să nu mai pot ieşi afară, să mă bucur de o recoltă. Aşa că în septembrie m-am hotărât să încerc şi cu broccoli pentru că ştiam ccă e o plantă rezistentă”, povesteşte Patricia Maria.

La început, cei din jur au fost sceptici, dar au lăsat-o să încerce. Patricia a luat seminţele de la o firmă olandeză şi a cultivat broccoli pe o suprafaţă de 1.000 de metri pătraţi. Când a dat prima zăpadă, mulţi au spus că plantele nu vor rezista.

“Cel mai mult, peste noapte, temperatura a scăzut la – 12 grade Celsius şi broccoli a rezistat fără probleme. Fiind la început cu această cultură, am protejat bucheţelele doar cu frunze”, a declarat Patricia Maria.

Tânăra culege broccoli direct din zăpadă, iar mama merge în pieţele din Craiova cu lădiţele pline să le vândă. “Clienţilor nu le vine sa creada când le spun că este broccoli de Romania, că este proaspăt, adus direct de pe câmp, din zăpadă.

De aceea oriunde unde livram încercam să însoţim marfa cu fel de fel de documente, ca sa convingem oamenii că este de la noi, că spunem adevărul”, a declarat Raluca Popa, mama Patriciei. “La varsta mea, de 70 de ani, nu mă aşteptam să văd broccoli la noi în bătătură. Îmi ajut nepoata cu mare drag”, spune şi bunica Aurica Ghiţă.

Pe piaţă, legumele se vand cu 5 lei/kg. “Am avut cereri foarte mari faţă de ce ne aşteptam şi deja ne-am creat clienţii noştri care doresc să cumpere această legumă, dar am început să livrăm şi pe piaţa engros”, spunne tânăra producătoare.

Imediat după sărbătorile de iarnă, Patricia Maria se va gândi cu ce alte produse noi să mai apară pe piaţă. Iar cultura de broccoli, care s-a dovedit a fi o afacere de succes, o va cultiva pe o suprafaţă mai mare.