Anamaria Vasile

Ce anunta durerea de cap, dupa zona in care apare

Milioane de oameni din intreaga lume sufera de dureri de cap, iar fiecare astfel de durere are o alta cauza si apare intr-o zona diferita a capului tau. Iata cum sa le deosebesti, ca sa stii cum sa le tratezi corect:

Tipuri de dureri de cap
Pana sa afli ce semnaleaza zonele unde apar durerile de cap, mai intai ar trebui sa cunosti un pic despre diferitele tipuri de dureri:

Durerea de tensiune este o senzatie de apasare sau presiune, cu o intensitate constanta. Pe langa problemele fizice ale coloanei vertebrale, durerea mai poate fi cauzata de depresie, anxietate, stres si stare de nervozitate. Acest tip de durere tulbura somnul, iar cand devine cronica nu mai are un factor declansator si in unele cazuri poate determina aparitia insomniilor.

Durerea tip ”cluster” poate fi asemanata cu o senzatie puternica de arsura sau injunghiere. Aceasta apare pe o singura parte a capului, in zona ochilor, iar suferindul cu greu reuseste sa se concentreze sau sa isi gaseasca locul. Cauza este inflamarea capilarelor si vinisoarelor din zona ochilor.

Migrenele sunt dureri de cap ale caror cauza inca nu a fost inca identificata de catre specialisti. Ar putea fi vorba fie de o activitate anormala a creierului (la nivelul vaselor de sange). Acestea sunt asociate cu sensibilitatea la lumina sau zgomote puternice, iar in cazuri mai grave cu senzatie de greata, voma, pierderea apetitului si dureri abdominale.

Ce semnaleaza durerea de cap, dupa zona in care apare
Cand te doare fruntea. Atunci cand durerea apare in fata, in zona fruntii, aceasta ar putea semnala ca ai ochii foarte obositi sau ca nu ai baut destula apa (esti deshidratata). Alte motive pentru care ai astfel de dureri: sinusuri blocate, migrene, durere de tensiune.

Durerea tamplelor. Atunci cand te dor tamplele, durerea ar putea semnala tensiune ori durerea de trigemen (aceasta este puternica, apare de obicei la ceafa, insa poate radia si inspre tample). Durerea ”cluster” mai poate radia in zona tamplelor, rareori.

Cand te doare spatele capului, ceafa. Durerea de trigemen este recunoscuta ca fiind una dintre cele mai puternice, totodata si una dintre cele mai comune. Porneste de la ultimele vertebre ale gatului. Si atunci cand esti deshidratata pot aparea dureri in zona cefei, sau atunci cand ai dureri de tensiune.

Cand te doare crestetul capului. Aceasta durere semnaleaza de cele mai multe ori gripa si/sau febra. Pot aparea durerile in acea zona si in urma exercitiului fizic excesiv sau in timpul actelor intime. Si durerile de tensiune apar in zona crestetului.