Anamaria Vasile

Alimente care tin glicemia sub control. Ce este prediabetul

Prediabetul este caracterizat prin prezenta valorilor crescute ale zaharului in sange, dar nu suficient de mult incat persoana in cauza sa fie diagnosticata cu diabet. Atentie! Studiile arata ca 1 pana la 3 pacienti din 4 care sunt diagnosticati cu o forma de prediabet vor face diabet zaharat mai tarziu.

Specialistii spun ca nu exista alimente care sa scada nivelul de zahar din sange, numai insulina sau medicamentele o pot face, precum si exercitiile fizice. Insa exista alimente pe care le poti manca fiindca au un indice glicemic scazut. Practic, acest lucru inseamna ca aceste alimente nu vor creste nivelul de zahar din sange.

Modul in care un aliment poate modifica glicemia este exprimat prin indicele glicemic (IG) al acestuia. Mai exact, cu cat un aliment are un IG mai mare, cu atat capacitatea acestuia de modificare a nivelului glucozei din sange este mai mare.

Iata alimente care tin glicemia sub control:

Afinele -sunt renumite pentru continutul scazut de fructoza, adica impiedica acumularea de glucoza in sange. In plus, sunt bogate in antioxidanti.

Avocado – fiind bogat in grasimi mononesaturate care impiedica eliberarea zaharului in fluxul sangvin. Mai mult, poate imbunatati sensibilitatea la insulina, poate duce la cresterea sentimentului de satietate si are impact pozitiv asupra tensiunii arteriale. Mai mult, sunt studii care spun ca avocado poate duce la micsorarea riscului de sindrom metaboli dar si de boli cardiovasculare.

Citricele – sunt bogate in antioxidanti si in plus au proprietati asemanatoare cu insulina, fiind ideale pentru persoanele diagnosticate cu diabet zaharat tip 2.

Otetul de mere – poate ajuta la controlul nivelului ridicat de zahar din sange, motiv pentru care este adesea folosit ca un tratament natural pentru diabet zaharat.

Oua – sunt bogate in fibre si sarace in carbohidrati si glucide, deci tin de foame fara sa ingrase si tin sub control nivelul de zahar din sange.

Scortisoara – ajuta la slabire, reduce rezistenta la insulina, scade nivelul de colesterol rau din organism si previne astfel aparitia bolilor cronice precum diabetul, afectiunile cardiovasculare si obezitatea.

Seminte de Chia – au proprietati antiinflamatorii si regleaza nivelul de colesterol. In plus, sunt bogate in fibre, acid folic, calciu, fier potasiu si magneziu, minerale cu rol esential in echilibrarea nivelului de zahar din sange. Mai mult, acestea sunt benefice si bogate in fibre si grasimi sanatoase, omega-3, calciu si antioxidanti. Studiile au aratat ca dietele care au aceste seminte pot contribui la scaderea colesterolului LDL si a trigliceridelor.

Pestele ajuta organismul sa se mentina sanatos. Deoarece proteinele nu afecteaza nivelurile de zahar din sange, nu au un clasament GI si nu vor creste nivelul de zahar din sange. Poti consuma somon, pastrav, ton, macrou.

Usturoiul are potentialul de a ajuta la administrarea glicemiei. Rapoartele arata ca aportul de usturoi poate scadea glucoza din sange, ceea ce reprezinta nivelul zaharului din sange atunci cand nu ati mancat. Studii similare sugereaza, de asemenea, ca ceapa are efecte pozitive asupra nivelului zaharului din sange.

Visinele. Desi mai toate fructele pot creste nivelul de zahar din sange, unele au un scor IG mic. Visinele au o substanta chimica numita antociani. Studiile au produs dovezi experimentale ca antocianii pot proteja impotriva diabetului si a obezitatii.

Migdalele pot ajuta la reglarea si reducerea cresterii zaharului din sange dupa mese si prevenirea diabetului.

Uleiul de masline – este bogat in grasimi sanatoase, care impiedica acumularea grasimii viscerale, dar care reduce si rezistenta la insulina. Datorita antioxidantului puternic, oleocanthal, uleiul de masline reduce, de asemenea inflamatia, una dintre cauzele principale ale diabetului zaharat. Tinerea inflamatiei sub control este esentiala pentru prevenirea diabetului de tip 2.