Este dificil sa mananci sanatos, mai ales daca incerci sa slabesti sau sa iti schimbi drastic viata. in ciuda acestei dificultati, multe persoane se straduiesc sa aiba o dieta nutritiva si echilibrata.
Incearca sa manance alimente care sunt surse de energie, grasimi sanatoase, proteine, vitamine si minerale, ceea ce nu este intotdeauna usor. Cum ai reactiona daca ai auzi ca salata este mai putin sanatoasa decat cartofii prajiti? Un studiu spune ca acest lucru este adevarat.
Potrivit unui nou studiu care pare prea bun pentru a fi adevarat, un aliment prajit si plin de carbohidrati poate fi cea mai buna optiune data viitoare cand mergem la restaurant. Acest lucru nu are nimic de-a face cu dressingul care contine mult zahar. Cei care au realizat studiul lucreaza la Institutul Weizmann din Israel si sunt condusi de profesorul Eran Segal. Acestia au ajuns la concluzia aceasta dupa ce au monitorizat cresterea nivelului de zahar din sange in randul a 800 de persoane care au consumat mese identice. Acestia au urmarit si activitatea fizica, obiceiurile de somn si activitatea de la toaleta a participantilor la studiu.
Au descoperit ca organismele oamenilor reactioneaza foarte diferit la aceleasi alimente, ceea ce duce la un nivel ridicat al glucozei la o persoana poate sa nu faca nimic in cazul unei persoane care mananca o portie intreaga de cartofi prajiti. in teorie, o persoana poate consuma cartofi prajiti in ce cantitate isi doreste, fara a experimenta efecte negative. Prea frumos ca sa fie adevarat? Nivelul de zahar din sangele unui participant a crescut dupa ce a consumat banane, dar nu si dupa ce a mancat prajituri, iar un alt participant a experimentat reactia opusa. Alti participanti au avut nivelul de zahar din sange ridicat dupa ce au mancat sushi, dar nu si dupa inghetata si viceversa.
Motivele pentru care oamenii pot prezenta reactii diferite la alimente includ genele, stilul lor de viata si microbiomul, ecosistemul de bacterii care declanseaza raspunsurile la alimente.
Acest lucru sugereaza ca dietele construite sa controleze zaharul din sange, deci si sa reduca riscul aparitiei diabetului si obezitaritii, ar trebui sa fie adaptate individual. De aceea poate ca multi oameni oameni nu rezista mult cu o dieta. Au urmat ceva specific, dar organismul lor nu accepta, asa ca este foarte usor sa revina la dieta normala cand dispare vointa.
Studiul a fost destul de unic in amploarea sa si in includerea analizei microbilor intestinali, denumiti colectiv microbiom. S-a demonstrat recent ca microbiomul joaca un rol important in sanatatea oamenilor. Participanti la studiu au fost echipati cu monitoare mici, care le-au masurat nivelul de zahar de sange. Au inregistrat si tot ce au mancat, precum si factorii stilului de viata ca somnul si activitatea fizica. Cercetatorii au evaluat raspunsurile diferitelor persoane la mai mult de 46.000 de mese.
Diferentele uriase care au fost gasite la nivelul cresterii nivelului de zahar din sange in randul participantilor la studiu care consuma mese identice subliniaza de ce sunt importante alegerile alimentare personalizate. Acestea vor ajuta oamenii sa fie mai sanatosi decat sfaturile dietetice universale. Studiul arata nevoia de a dezvolta recomandari dietetice personale care pot ajuta la prevenirea si tratarea obezitatii si a diabetului, unele dintre cele mai frecvente afectiuni intalnite in istoria omenirii.
Pentru a evita aceste afectiuni si pentru a personaliza dieta in functie de nevoile organismului tau, ai nevoie de ajutorul unui specialist. si s-ar putea sa arati cum iti doreai intr-o perioada mult mai scurta de timp. Imagineaza-ti cat de usor ar fi daca genele tale ti-ar permite sa mananci ciocolata, cartofi prajiti si pizza oricat de mult vrei, fara vreun efect negativ asupra sanatatii. sursa: eva.ro