Ceea ce este pentru noi exotic se consuma in Mexic sau Brazilia ca untul pe paine. Nu este greu de inteles de ce: gustul delicios si usor intepat al acestui preparat a cucerit intreaga lume.
Avocado, ceapa, rosiile, usturoiul – toate sunt legume mai greu acceptate de catre copii.
Mai jos va propunem o reteta de guacamole care a fost acceptata cu multa usurinta in randul picilor mosfturosi si care contine o cantitate uriasa de vitamine si antioxidanti, un capital mai mult decat pretios pentru buna noastra prietena, sanatatea. In plus, este postul Pastelui, iar reteta este ideala pentru o masa de post. Apoi o alta calitate a ei este aceea ca ajuta mult la detoxifierea de primavara, pe care ne-o dorim cu totii si care e mai mult decat necesara, dupa o perioada in care am consumat multa, poate prea multa proteina luata din tot felul de carnuri aromate.
Pentru guacamole aveti nevoie de:
– 3 avocado coapte. Un avocado copt este acel avocado pe care, atunci cand il apesi, degetul se infunda usor in coaja (nu exagerat de mult!)
– 2 rosii mari coapte romanesti, insa, cum nu e sezonul lor, o caserola mica de rosii cherry coapte si dulci poate inlocui cu relative succes variant de rosie romaneasca.
– 2 cepe mici romanesti
– 4 catei de usturoi
– Zeama de la 1 lamaie
– 3-4 linguri de ulei de masline extravirgin
Mod de preparare
Insistam mult asupra cepelor romanesti, ele au un cu totul alt gust fata de cepele “europene”. O ceapa romaneasca este de dimensiuni mici si medii, turtita la capete. O ceapa europeana este mare si bombata. Diferenta din punctul de vedere al gustului este aceea ca o ceapa europeana este doar iute, in timp ce o ceapa romaneasca are aroma, gust si o oarecare dulceata, pe langa iuteala.
Avocado se taie in doua, se scoate samburele cu ajutorul unui cutit, apoi jumatatile se curata de coaja si se taie cubulete, pe o farfurie. Foarte repede, se toarna peste cubulete putina zeama de lamaie, pentru ca altfel avocado oxideaza, isi schimba culoarea si capata un aspect foarte neplacut.
Rosiile se spala, se curata ceapa, usturoiul. Apoi se aseaza intr-un vas mai inalt cubuletele de avocado, rosiile, cateii de usturoi si o singura ceapa din cele doua. Se adauga sare, restul de zeama de lamaie si ulei de masline extravirgin. Cu ajutorul blenderului, bucatelele pline de multivitamine se transforma intr-o pasta. A doua ceapa se toaca fin si se adauga asa, separate toccata, pentru o consistenta mai placuta. Se gusta si se mai adauga, in functie de preferinte, sare sau lamaie sau ulei. Exista posibilitatea, pentru cine prefera, sa se adauge si o lingurita de maioneza.
Pasta astfel obtinuta se poate da copiilor pe felii de paine prajita care, decorate cu imaginatie – cu bucatele de masline, bucatele de albus de ou fiert si mici bucatele de branza – pot fi mancate cu o mare placere. Feliile de paine prajita mai pot fi inlocuite cu crackers integrali sarati, plini de fibre.
Pofta buna!
Nu uita:
Persoanele care consumă avocado sunt mai sănătoase și pot absorbi mai bine nutrienții valoroși pentru funcționarea corespunzătoare a organismului uman…
Avocado conține vitaminele A, C, B6, B12 și K. Acestea protejează sistemul imunitar, cognitiv și nervos.
Ține sub control nivelul de colesterol, prin reglarea nivelului trigliceridelor. Conține și Omega 3, care scade nivelul colesterolului rău. Omega 3 este foarte benefic pentru ochi și creier.
Conține cantități mari de vitamina D, esențială pentru sănătatea oaselor.
Conține vitamina E, esențială pentru funcționarea corespunzătoare a sistemului nervos.