Anamaria Vasile

Tortul Lapte de pasăre, este o delicatesă cremoasă și senzațional de gustoasă

Acest tort e după o rețetă veche, dar e atât de delicios încât nu te poți plictisi de el!

Tortul Lapte de pasăre este moale, ușoară, se topește în gură, iar glazura de ciocolată care îmbracă tortul este fenomenal! Pentru măsurarea ingredientelor am folosit o cană de 250 ml.

Ingrediente pentru blat:

– 7 gălbenușuri

– 1 cană făină

– 100 g unt

– ½ cană zahăr

– 1 praf de vanilie

– 1 linguriță bicarbonat de sodiu (sau praf de copt)

Ingrediente pentru cremă:

– 20 g gelatină

– 7 albușuri

– 1 cană zahăr

– 170 g unt

– 250 g lapte condensat

– Un praf de sare de lămâie

– Vanilie

Ingrediente pentru glazura de ciocolată:

– 150 g ciocolată

– 180 g frișcă lichidă

– 30 g zahăr

– 30 g unt

Mod de preparare

Separăm gălbenușurile de albușuri. Albușurile le vom folosi pentru cremă, iar gălbenușurile pentru blat. Punem albușurile la frigider să se păstreze reci.

Blatul de tort: frecăm gălbenușurile cu zahărul până devin spumoase, apoi adăugăm untul la temperatura camerei.

Amestecăm făina cu praful de copt, iar dacă folosim bicarbonat de sodiu atunci îl vom amesteca în aluatul de blat. Adăugăm făina la compoziția cu gălbenușuri și amestecăm totul. Tapetam cu hârtie de copt o formă de tort cu pereții detașabili, apoi turnăm aluatul în aceasta.

Coacem în cuptorul preîncălzit la 200 grade, timp de 17 – 20 de minute.

Crema: punem gelatina în jumătate de cană de apă la temperatura camerei și o lăsăm să stea puțin.

Frecăm untul până devine spumos, apoi amestecăm cu laptele condensat. Dacă doriți, puteți păstra puțină cremă pentru ornat. Lăsăm crema să stea, să fie la temperatura camerei.

Gelatina o amestecăm cu jumătate din cantitatea de zahăr, apoi o încălzim la 60 de grade (nu o lăsăm să fiarbă). Apoi o lăsăm să se răcească. Batem albușurile cu ajutorul unui mixer, până obținem o spumă tare, apoi adăugăm zahărul rămas, sarea de lămâie și vanilia.

Turnăm cu grijă gelatina la această spumă, amestecând continuu cu mixerul. După asta adăugăm cu grijă și crema de unt.

Important!

Glazura de ciocolată abia a doua zi o putem turna peste tort!

Tăiem blatul în două cu un cuțit ascuțit, apoi punem o foaie într-o formă cu pereți detașabili și o ungem cu jumătate din cremă. Punem deasupra a doua foaie și o ungem cu crema rămasă.

Pregătim și glazura de ciocolată: rupem ciocolata în bucăți mici și le punem într-o oală. Încălzim frișca lichidă împreună cu zahărul, apoi o turnăm peste ciocolată.

Amestecăm până se topește ciocolata, apoi adăugăm untul și mai amestecăm 4 – 5 minute. Detașăm pereții formei și turnăm glazura răcită peste tort și o întindem uniform.

Dacă ați păstrat cremă pentru ornat, puteți deocra tortul după preferințe. Lăsăm tortul la frigider timp de o oră, apoi putem servi. Poftă bună!