O echipa internationala de cercetatori condusa de Peter Collignon de la The Australian National University (ANU) Medical School a gasit ca trebuie sa avem o abordare mai de ansamblu in ceea ce priveste combaterea superbacteriilor, nu doar concentrarea pe utilizarea antibioticelor.
Superbacteriile, microorganisme care s-au adaptat la antibiotice, reprezinta o problema globala majora, fiind cauza multor decese, informeaza descopera.ro, care citeaza Medical Xpress. Noul studiu sugereaza ca trebuie facute progrese pentru a controla problema intr-un mod pana acum neglijat.
Collignon si echipa sa au analizat motivele care duc la diferentele de rezistenta a microbilor din intreaga lume, gasind ca nu este vorba doar de cat de mult se folosesc antibioticele (o utilizare crescuta duce la o rezistenta crescuta a bacteriilor la aceste substante). Factori precum conducerea (coruptia) si infrastructura (sistemul de salubrizare) au o influenta mai mare decat se considera anterior.
„In tarile dezvoltate s-a insistat pe consumul de antibiotice ca fiind cel mai usor de identificat factor care contribuie la rezistenta bacteriana”, a precizat Collignon. „Reducerea consumului de antibiotice nu va fi suficienta pentru a controla rezistenta, intrucat raspandirea speciilor si genelor rezistente la antibiotice pare sa fie principalul factor contributiv”, a adaugat savantul.
Acesta este unul dintre primele studii care analizeaza problema la nivel global, deoarece, pana acum, date de o asemenea amploarea nu au fost disponibile. Grupul a analizat factori socioeconomici alaturi de consumul de antibiotice si de nivelurile de rezistenta.
Descoperirile pot avea implicatii majore inclusiv in tari dezvoltate precum Australia. Collignon sustine ca este nevoie de masuri care sa imbunatateasca salubrizarea, controlul si prevenirea infectiilor, accesul la apa curata si administratie mai eficienta pentru a lupta impotriva superbacteriilor. „in continuare avem nevoie de antibiotice, dar trebuie sa luam in considerare si factorii sociali si daca investim intr-o infrastructura mai buna in tarile dezvoltate, vom avea multe progrese in scaderea rezistentei bacteriilor”, conchide cercetatorul.