Anamaria Vasile

Care sunt semnele care anunta o tumoare la glanda tiroida

Desi se intalneste mai rar, cancerul la glanda tiroida se manifesta prin simptome care nu apar la inceput, ci pe masura ce tumora se dezvolta. Iata care sunt principalele semne care trebuie sa te trimita la un consult: edem sau nodul la nivelul gatului; durerea gatului; dificultate la inghitire si respiratie; tumefierea sau cresterea in volum a gatului; raguseala si tuse in lipsa racelii. In prezent, cancerul de tiroida a devenit o problema comuna de sanatate din cauza cresterii numarului de persoane depistate cu nodul tiroidian.

„Oricine sesizeaza o tumefactie anormala, un edem sau un nodul in zona gatului trebuie sa mearga neaparat la control. Acestea pot fi semne ale aparitiei cancerului tiroidian sau ale altei boli tiroidiene”, explica Dr. Elena Claudia Teodorescu, medic primar in radiologie si imagistica medicala si doctor in stiinte medicale, in cadrul Donna Medical Center, potrivit eva.ro.

Radiatiile ionizante sunt considerate principalul factor de risc al cancerului tiroidian. Persoanele care provin din zonele geografice iradiate in urma producerii unor accidente nucleare (de exemplu accidentul nuclear de la Cernobal), persoanele supuse radioterapiei in scopul tratarii altor tipuri de cancere, persoanele supuse in copilarie radiatiilor ionizante in scopul tratarii diferitelor afectiuni precum hipertrofia amigdaliana, acnee, impetigo, hipertrofie de timus, radiatiile ionizante utilizate in scop imagistic, efectuarea repetata sau abuzul unor investigatii imagistice care utilizeaza radiatii ionizante, radiatiile prezente la locul de munca, muncitorii in industria armelor nucleare prezinta risc crescut de dezvoltare a neoplaziei tiroidiene.

Studiile efectuate in randul populatiei diagnosticate cu neoplasm tiroidian au aratat faptul ca o mare parte din acestea au fost supuse in copilarie tratamentului cu radiatii ionizante. Radiatiile emise in urma producerii accidentelor nucleare au reprezentat factorul declansator a multor tipuri de boli neoplazice, printre care si neoplasmul tiroidian. Riscul de aparitie al neoplasmului tiroidian este direct proportional cu numarul expunerilor la radiatii ionizante.