Nu exista gospodina care sa nu-si faca probleme cum ii va iesi cozonacul de Craciun. Pentru a scapa de acest stres, va oferim reteta perfecta a unui cozonac moldovenesc: cozonacul trantit. Asa ceva nu ati mai gustat niciodata pana acum, asa ca nu veti da gres cu acest dulce minunat.
Mod de preparare
Pentru a obtine doi cozonaci senzationali, aveti nevoie de: 1 kg faina, 20 galbenusuri de oua mari, 300 g zahar, 100 ml ulei, 100 g unt gras, 400 ml lapte gras, jmatate de baton de vanilie, o lingurita rasa cu sare, 14 g drojdie uscata, o lingura cu untura, coaja unei lamai, 100 g lapte batut, iaurt sau chefir, miez de nuca, stafide, cacao, fructe confiate.
Ouale se separa de seara, iar galbenusurile se amesteca cu sare si se bat putin cu o lingura din lemn, apoi se lasa, acoperite, pana a doua zi. Se cerne faina. Se dau in clocot 100 ml lapte si se opareste cu acesta o lingura cu faina.
Atentie!
Turnati laptele incet, ca sa nu se faca cocoloase. Lasati apoi la racit. Drojdia proaspata se freaca bine cu o lingurita cu zahar pana capata consistenta unei smantane, apoi se adauga 50 ml lapte caldut si putina faina, amestecand bine. Se acopera si se lasa sa creasca timp de un sfert de ora. Restul de lapte se pune la foc impreuna cu zaharul si batonul de vanilie si se amesteca pana se topeste zaharul. Untul si untura se amesteca si se topesc usor, pana ajung ca o crema.
Asezati faina intr-un vas de forma unei movil. Faceti o gaura in mijlocul acesteia si turnati acolo galbenusurile cu sare, plamada, adica drojdia preparata, opareala racorita, laptele batut, coaja de lamaie rasa. Amestecati, adaugand laptele caldut,cate putin, pana se ajunge la consistenta dorita. Puneti apoi tot putin cate putin ulei si framantati in continuare. Cand uleiul se termina, puneti untul cu untura.
Daca aluatul vedeti ca se intareste, adaugati putin lapte caldut. E important de stiut ca framantatul trebuie sa dureze cel putin o ora. Acesta este gata cand se va desprinde de mana si are bule de aer. Trantiti aluatul de cel putin zece ori pentru a uniformiza aerul din acesta, apoi il puneti in lighean si-l lasati la loc caldut si ferit de zgomote. Cand aluatul si-a dublat volumul, se imparte in doua, se intinde pe masa foaie, care se umple, dupa preferinta, cu nuca, zahar, cacao si albusuri de ou, stafide, rahat, etc. Atentie!
Cozonacul trebuie sa ocupe doar jumatate din volumul vasului, pentru ca va creste. Se coace la foc mic, apoi mediu, pana se rumeneste frumos. Pentru a va da seama daca s-a copt, introduceti o scobitoare. Daca nu mai e umeda, totul e perfect.