Anamaria Vasile

Decizie importanta a premierului Viorica Dancila! Toti copiii din Romania vor beneficia de ea

Prim-ministrul Romaniei, Viorica Dancila, a anuntat in sedinta solemna a Guvernului, de la Alba Iulia, ca Executivul va adopta instituirea unui mecanism de economisire pentru copii, contul de economii „Junior Centenar”, care sa faciliteze accesul la educatie si sa acopere lipsa de venituri.

„Instituim astazi un mecanism de economisire pentru copii, contul de economii Junior Centenar, care sa faciliteze accesul la educatie si sa acopere lipsa de venituri. Toti copiii din Romania vor fi inclusi pana la varsta de 18 ani intr-un mecanism activ de economisire. Concret, statul va deschide la Trezorerie pentru fiecare copil in varsta de pana la 18 ani un cont special de economisire. In acest cont, parintii sau reprezentantii legali ai copilului pot depune bani, iar statul contribuie cu o prima anuala. Astfel, incepand cu 2019, pentru suma minima de 1.200 de lei depusa anual de parinte sau in cazul copiilor din sistemul de protectie sociala de stat in contul special de economisire statul contribuie cu o prima de 600 de lei anual”, a declarat Viorica Dancila.

Premierul a completat ca banii economisiti prin acest instrument pot fi retrasi dupa implinirea varstei de 18 ani pentru finantarea studiilor universitare sau pentru a acoperi la momentul respectiv lipsa de venituri.

„Banii astfel economisiti nu se impoziteaza si primesc de la buget o dobanda anuala de 3%, dobanda stimulativa si constanta”, a mai declarat Dancila.

Masura anuntata de premier va fi adoptata printr-o ordonanta de urgenta privind implementarea programului guvernamental ”gROwth – Contul individual de economii Junior Centenar”.