Anamaria Vasile

Dr. Elena Ciupercă, medic primar gastroenterolog: ”Mare atenție mare la aceste obiceiuri, ne distrug sănătatea stomacului”

Dr. Elena Ciupercă, medic primar gastroenterolog, a fost invitată pentru a ne oferi informații prețioase despre sănătatea digestivă. Dr. Ciupercă a vorbit despre bolile digestive și gastrice și despre durerile abdominale.

Durerea abdominala este unul dintre cele mai frecvente motive de prezentare la medicul gastroenterolog, fie in urgenta, fie in ambulatoriul de specialitate.

Durerea abdominala poate avea o semnificatie benigna sau poate semnala o boala serioasa, asa ca este important sa stim cand trebuie sa ne prezentam la medicul de specialitate pentru evaluare.

Iată ce avertizează doamna doctor, care sunt greșelile uriașe pe care mulți le facem:

După masă, nu e bine să te ”întinzi”, este una din marile greșeli. În loc să te tolănești, cel mai indicat este să faci câțiva pași. Tocmai de aceea, este total greșit să mănânci seara târziu, înainte de culcare și tocmai de aceea toți specialiștii recomandă cina cu cel puțin 2 ore înainte de somn.

O altă mare greșeală care îți poate provoca boala de reflux gastroesofagian este să mănânci doar o masă pe zi și aceea să fie mult prea generoasă sau să mănânci masa principală a zilei la cină.

Persoanele supraponderale sunt primele care suferă de reflux gastroesofagian, principiul fiind simplu: crește presiunea în abdomen și duce la refularea conținutului stomacului.

Un beneficiu enorm pentru aceste persoane este scăderea în greutate.

Alimentele care dau reflux gastroesofagian sunt următoarele, însă ele nu sunt interzise, ci doar au recomandarea de a fi consumate cât mai rar și în cantități cât mai mici. În această categorie se încadrează următoarele: ce e iute, ce e acru, ce e gras și băuturile carbogazoase.