Anamaria Vasile

Cum sa-ti antrenezi creierul sa adormi intr-un minut

Iti este somn toata ziua, ajungi acasa obosit, faci un dus, te asezi in pat si somnul intarzie sa apara – daca acest scenariu iti suna cunoscut, e musai sa afli aceasta tehnica prin care iti poti antrena creierul astfel incat sa adormi intr-un minut sau poate chiar mai putin.

Cu cat adormi mai repede, cu atat te bucuri de mai multe ore de somn. In timpul somnului, celulele se regenereaza asa ca importanta acestuia este vitala. Deficitul de somn sta la baza multor probleme de sanatate, incepand cu hipertensiunea arteriala si pana la obezitate, anxietate, depresie sau chiar cancer. Odihna ne intareste sistemul imunitar si ne ajuta sa ne protejam.

Medicul Andrew Weil, absolvent al Facultatii de Medicina de la Harvard, dar si adeptul terapiilor alternative folosite pentru vindecare, a dezvoltat o tehnica eficienta care garanteaza adormirea intr-un minut sau poate chiar mai putin de atat. Este vorba despre un exercitiu de respiratie care se numeste “tehnica 4-7-8”. Iata cum se practica acest exercitiu:

Intinde-te pe pat, cu umerii, bratele, soldurile si picioarele aliniate si relaxate.

Pozitioneaza-ti varful limbii pe cerul gurii, in spatele dintilor din fata. Vei tine acolo varful limbii pe toata perioada exercitiului, chiar si atunci cand expiri.

Expira apoi scotand tot aerul din plamani.

Inspira doar pe nas, numarand pana la 4.

Tine-ti apoi respiratia cat timp numeri pana la 7.

Expira apoi pe gura, lin, cat timp numeri pana la 8.

Repeta acest exercitiu de 3 ori si somnul nu va intarzia sa apara.

Este posibil sa fie nevoie de cateva seri pentru acomodare si pentru realizarea acestui exercitiu in mod corect. Concentreaza-ti atentia numai asupra respiratiei si este imposibil sa nu reusesti.

Aceasta tehnica dezvoltata de dr. Andrew Weil functioneaza din 3 motive importante:

Te forteaza sa incetinesti ritmul respiratiei, ceea ce te face imediat sa te relaxezi total

Patrunde mai mult oxigen in corpul tau datorita respiratiilor profunde

Te concentrezi strict pe respiratie, asa ca gandurile de alta natura sunt inlaturate, deci stresul si anxietatea sunt reduse, iar somnul se poate instala, intrucat s-a creat mediul perfect

Exista si alte trucuri pe cat de marunte, pe atat de eficiente, care te ajuta sa adormi mai repede seara:

Nu lucra in pat – daca obisnuiesti sa stai in pat cu laptopul in brate si sa lucrezi pana tarziu, creierul tau nu va asocia patul cu relaxarea si cu odihna.

Scrie-ti gandurile pe o foaie in fiecare seara – daca gandurile nu iti dau pace, fa-ti un obicei din a le nota pe o foaie in fiecare seara, inainte de a intra in dormitor. Astfel, te vei descarca de gandurile care te framnata, lucrurile nu vor mai parea atat de grave, ba chiar iti vei clarifica o strategie de rezolvare si te vei elibera de energiile negative.

Renunta la orice iti distrage atentia – fie ca este televizor, radio sau telefon, orice gadget iti distrage atentia si te impiedica sa adormi atat de repede pe cat ai vrea asa, ca ar trebui sa renunti la ele in dormitor. Lasa-le la incarcat in alte camere.

Asigura-te ca e liniste in casa – dupa o zi agitata si galagioasa, creierul tau are nevoie de liniste asa ca asigura-te ca e liniste in casa inainte de a intra in dormitor, inchide ferestrele si trage draperiile, pentru a-ti crea intimitate si confort.