Anamaria Vasile

5 obiceiuri care te îmbătrânesc MULT MAI REPEDE

Unele par inocente, însă despre altele ştim că ne fac rău şi că ne pot îmbătrâni înainte de vreme. Vorbim despre obiceiuri precum fumatul sau simplul privit la televizor.

Fumatul,în topul listei

Fumatul este unul dintre cele mai nocive obiceiuri care pot fura ani de pe chipul unei femei,dar nu numai. Fumătoarele pot avea un ten ridat şi ceea ce este mai grav,pot avea tuse cronică,rezistenţă slabă la efort,cât şi predispoziţie la unele afecţiuni grave,precum cancerul de plămâni sau boli cardiovasculare.

De aceea,este indicat să renunţi la acest obicei. Gândeşte-te numai câţi bani economiseşti lunar. Iar când eşti tentată să aprinzi o ţigară,aminteşte-ţi că scurtează viaţa cu şapte minute.

Gândurile negative,altă oaie neagră

Multe femei au tendinţa de a pune mereu răul în faţă,orice ar face. Aceste gânduri negre pot îmbolnăvi sufletul încet,dar sigur. Iar o femeie care se lasă copleşită de pesimism poate ajunge să arate cu câţiva ani mai bătrână. De aceea,încearcă să râzi mai mult. Şi să te accepţi cu micile defecte şi insuccese.

Somnul insuficient

Dacă ai obiceiul să dormi mai puţin de cinci-şase ore pe noapte,nu numai că te trezeşti cu cearcăne,dar acest lucru îţi poate afecta serios sănătatea. Cel mai indicat este să te odihneşti şapte ore pe noapte,spun medicii.

Este important să mergi la culcare în jurul orei 22.00,pentru ca a doua zi să nu ai probleme de concentrare sau să te simţi lipsită de energie. Totodată,un program de somn neregulat te poate face şi să iei în greutate.

Televizorul,bată-l vina!
Dacă te numeri printre personele care îşi petrec mult timp în faţa televizorului,ar fi bine să renunţi la acest obicei. Cercetătorii australieni au concluzionat,în urma unui studiu pe un eşantion de 11 000 de persoane în vârstă de peste 25 de ani că fiecare oră petrecută în faţa micului ecran scade speranţa de viaţă cu 22 de minute.

Totodată,aceştia au constatat că persoanele care îşi petrec aproximativ şase ore pe zi în faţa televizorului trăiesc cu cinci ani mai puţin faţă de cei care nu au acest obicei. Medicii spun că efectul are mai degrabă legătură nu cu privitul la televizoru,ci cu faptul că în acele moment doar stai şi nu eşti activ. De aceea,este indicat ca la fiecare 30 de minute să te ridici şi să faci câteva exerciţii fizice sau pur şi simplu o plimbare.

Şi partenerul te poate îmbătrâni!

Stări precum nervozitatea ori iritabilitatea pot fi cauzate chiar de partener. Atunci când eşti prinsă într-o relaţie,certurileşi neînţelegerile pe care le ai cu acesta te pot face să fii tot timpul stresată,iar stresul poate duce la îmbătrânire înainte de vreme.

De aceea,în loc de discuţii aprinse,alege să vorbeşti calm şi deschis despre problemele cuplului. Spune-i de fiecare dată când te simţi rău. Din când în când,nu ezitaţi să petreceţi câteva zile doar în doi,fără copii.