Anamaria Vasile

Riscul de divort este dat si de numarul de frati

Numarul de frati si surori al unei persoane prezice riscul de a divorta. Conform unui studiu realizat de un grup de sociologi de la Universitatea Ohio State, persoanele care cresc alaturi de multi frati si surori sunt mai predispuse sa se casatoreasca si totodata prezinta un risc mai mic de a divorta decat oamenii care sunt singuri la parinti. Cercetarea a fost efectuata pe 57.000 de adulti americani chestionati de 28 de ori intre 1972 si 2012. Oamenii de stiinta au descoperit ca doar 4% dintre participantii la studiu au fost singuri la parinti. Dintre cei 80% care s-au casatorit la un moment dat pe durata desfasurarii studiului, 36% au divortat.

in randul persoanelor care se casatorisera, fiecare frate sau sora in plus reducea riscul de divort cu 2%. Persoanele singure la parinti erau mai predispuse sa nu se casatoreasca niciodata si totodata mai predispuse sa divorteze. Deoarece rata totala de fertilitate este in scadere, copiii (viitorii adulti) se vor casatori mai greu si vor fi mai predispusi la divort. Astfel, cercetatorii avertizeaza ca acest lucru poate duce la schimbari demografice importante.

Latura emotionala – sotii nu se mai regasesc, nu mai reusesc a comunica intre ei, astfel ca, in cele din urma, se produce o ruptura puternica, definitiva. Daca problemele de comunicare ar putea fi, totusi, depasite, trairile nu pot fi bandajate, indiferent de plasturii emotionali aplicati. Din aceste considerente, adultii se reorienteaza si incearca sa gaseasca alte persoane cu care nu doar sa fie compatibile, dar cu care sa si poata mentine, in timp, aceasta conexiune emotionala.

Perceptiile asupra vietii – fiecare om, prin prisma experientelor dobandite, ajunge sa isi formeze o anume viziune asupra vietii. La soti, aceasta poate fi impartasita de la inceput sau nu. Oricum, pe parcursul inaintarii in viata de cuplu, cei doi adulti se releva unul altuia. Uneori, abia dupa cativa ani de convietuire, cei doi descopera ca, de fapt, nu impart aceleasi conceptii si nici nu au unele asemanatoare. Firi opuse, nu e neaparat nevoie sa se atraga. Sau, in schimb, atractia poate fi doar una de moment, motiv pentru care nu se poate construi o relatie sanatoasa pe baza ei.

Sexualitatea – este un aspect de avut in vedere inaintea oricarei uniuni intre sexe, in special atunci cand urmeaza a se consolida prin casatorie. Unele credinte incurajeaza abstinenta totala pana dupa casatorie, insa aceasta preconceptie poate sa nu fie prea utila pentru orice cuplu. De exemplu, daca doi tineri, inainte de a se casatori, nu au ajuns sa se cunoasca si din acest punct de vedere, mai apoi, ar putea avea surprize neplacute. Sa zicem ca pentru ei e important sa faca impreuna un copil. Daca unul dintre soti nu poate avea copii, automat vor aparea si discutiile. Sunt sanse mari ca unul sau amandoi soti sa se razgandeasca in privinta casatoriei, sau, cel putin, sa isi reconsidere optiunile dinaintea acelui „Da!” rostit solemn, in fata preotului.

Problemele financiare – inainte, era o regula nescrisa ca barbatul sa mearga sa munceasca, sa aduca acasa banii necesari intretinerii sotiei si a copiilor. Acum, femeile fiind emancipate, isi pot aduce si ele aportul la bunastarea pecuniara a familei. Nu intotdeauna asta este un lucru neaparat bun. De ce? Pentru ca femeia poate ajunge sa castie mai mult decat barbatul, considerat capul familiei. Asa cum am mai amintit, orgoliile fiind mari, unul dintre soti s-ar putea sa nu accepte acest lucru. La polul opus, cheltuielile prea mari, respectiv sacrificiile depuse pentru sustinerea familiei, poate determina unul, sau chiar pe ambii soti, sa abandoneze aceasta cursa lunga numita „casatorie”. In urma ei, nu doar ca nu va fi absolvit de contributiile banesti, dar macar i se vor diminua, in functie de numarul de copii avuti si de salariul sau personal.

Presiuniile sociale – rolul jucat de societatea secolului al XXI-lea poate fi prea greu de suportat de cuplul proaspat casatorit. Intr-un mediul in care toata lumea judeca si este la randul ei judecata, preconceptiile se infiltreaza subtil in mentalitatea colectiva. Ea poate eroda pana si cea mai trainica legatura. Familia, din nou, reprezinta un alt factor de risc in cazul divortului. Parintii care nu stiu sa respecte alegerile facute de catre proprii copii, pot ajunge sa le cauzeze acestora traume, care vor dura perioade nedeterminate de timp. Chiar daca, in calitatea de parinti, nu ne convine parteneriatul marital incheiat de catre copilul nostru, ar trebui sa incercam a il sprijini, a ii fi alaturi. Speranta ca, in cele din urma, noi ne vom fi inselat, iar fericirea lui sa fie atinsa, mai presus de orice alta neplacere personala, ar trebui sa fie telul suprem, obiectivul pentru care intreaga familie ar trebui sa tinteasca.