Anamaria Vasile

Iata ce afectiuni poti avea in functie de locul unde iti apar fire de par pe chip

Parul de pe corp este cel mai mare cosmar al unei femei. Ne petrecem ore intregi la salon si cheltuim sume semnificative doar pentru a scapa de firele nedorite de pe picioare sau axile.

Atunci cand apar pe fata, insa, acestea sunt cu atat mai detestate si pot cauza probleme cu stima de sine. Astfel, ne pierdem increderea in noi si incepem sa ne uram corpurile.

Desi in unele cazuri parul pe fata este un lucru normal (chiar si la femei), exista situatii in care acesta poate semnala anumite boli. Pe langa locul in care apare, grosimea si frecventa acestuia iti pot arata ca suferi de dereglari hormonale sau de boli mai grave, asa cum este cancerul si hirsutismul.

1. Hirsutism – Parul in exces in zona dintre limita de jos a nasului si terminatia buzei superioare este, de cele mai multe ori, cauzat de hirsutism. Aceasta problema poate fi legata si de hiperplazia congenitala a glandelor suprarenale, dar si de sindromul ovarelor polichistice, conform prevention.com.

Desi aproximativ toate femeile inlatura parul din aceasta zona la salon sau cu penseta, atunci cand este in exces, este bine sa consulti un medic. Doctorul iti poate spune daca mostenirea genetica cauzeaza aparitia acestuia sau daca suferi de o boala.

2. Gena IRF4 – Noile descoperiri au ajuns la concluzia ca exista alt factor ce duce la aparitia parului… intre sprancene, in afara de dezechilibrul hormonal. Gena numita IRF4 determina aspectul sprancenelor tale, dar si daca vei avea parul carunt la batranete, conform nature.com.

Parul din aceasta zona este eliminat la salon, cand te pensezi, asa ca mersul regulat la cosmeticiana te poate scapa de aceasta problema mostenita de la parinti. Desi aparitia parului nedorit pe fata nu poate fi prevenita (fiind un factor genetic), exista numeroase metode prin care poti scapa de aceasta neplacere. De la aparat de ras si penseta si pana la epilare cu ceara si laser, nimic nu poate fi prea mult atunci cand vine vorba de frumusete.

3. Sindromul ovarelor polichistice – Aceasta afectiune este o boala din ce in ce mai des intalnita in cazul femeilor, ce are ca principala manifestare aparitia parului in zona barbiei. Sindromul apare din cauza dezechilibrului de hormoni din organism, fapt ce duce mai departe la aparitia parului nedorit.

Cele care sufera de aceasta boala au de obicei probleme cu menstruatia, au o voce mai groasa si le este greu sa piarda in greutate, conform livestrong.com. De asemenea, acestea mai sufera si de acnee sau diabet.

4. Estrogen – Atunci cand ai mai mult par decat in mod normal in zona tamplelor si a urechii, inseamna ca nivelul de estrogen este dezechilibrat. Orice femeie se poate confrunta cu o astfel de problema, insa aceasta afectiune apare de obicei la femeile trecute de a doua tinerete, conform prevention.com.

Poti scapa de parul nedorit folosind orice metoda doresti, insa rezultatele pe termen lung sunt vizibile cu ajutorul laserului.

5. Factori genetici – Parul in zona liniei fruntii este un lucru pe care si-l doresc majoritatatea femeilor care sufera de caderi excesive ale parului. In schimb, atunci cand este prea des, acesta poate deveni o adevarata problema. Parul in exces in zona fruntii se mosteneste in familie si nu exista nicio metoda pe termen lung pentru a scapa de acesta, conform simple-remedies.com.

Aparatul de ras si ceara iti pot oferi precizie in eliminarea parului nedorit, insa este indicat sa apelezi la ajutorul specialistilor.