Anamaria Vasile

Dintii de lapte cazuti de la copii sunt adevarate comori! Motivul pentru care e bine sa-i pastrezi

Dintii de lapte cazuti ai copilului sunt nu doar un moment emotionant in orice familie, ci au ajuns sa aiba o menire mult mai folositoare.

Unii parinti pastreaza primii dinti de lapte cazuti pentru a-i folosi ulterior in scopuri medicale, la necesitate.

Ultimele studii arata ca dintii de lapte contin un material genetic aparte care poate fi folosit la nevoie pentru vindecarea unor boli grave. Dintii de lapte contin celule stem care pot regenera neuroni, tesuturi osoase, tesuturi cartilaginoase si chiar si o serie de celule ale muschiului cardiac.

Aceste celule pot fi folosite oricand in urma imbolnavirii la orice etapa a vietii. Celulele stem prelevate la varsta copilariei fragede pot fi folosite pentru vindecarea leucemiei sau a bolii Hodkin.

Primul dinte de lapte al copilului trebuie congelat in conditii speciale in interval de maximum 48 de ore de la caderea acestuia.

La trei ani de cand in Romania mai multe firme au inceput recoltarea de celule stem din sangele placentar, in curand parintii care n-au avut o astfel de sansa ar putea si ei sa le asigure sanatatea urmasilor. Banalii dinti de lapte care le cad in mod natural tuturor copiilor aflati la prepubertate s-ar putea transforma intr-o sursa de celule stem.

Recoltarea se poate face de la varsta de 4 ani pana la 14. Dintr-un dinte se pot preleva intre 1.500 si 3.000 de celule stem, care vor fi depozitate pentru 20 de ani. Reprezentantii Agentiei Nationale de Transplant spun ca vor aviza si la noi o astfel de procedura de prelevare de celule stem din dinti, dupa o analiza amanuntita.