Anamaria Vasile

Parintele Cleopa: 4 sunt gradele de rudenie care interzic total casatoria! Dumnezeu isi ia mana de pe cel care face asemenea nelegiuiri!

Gradele de rudenie care opresc de la casatorie

Gradele de rudenie sau rudeniile sunt de patru feluri:

A.1. Rudeniile de sange ( consangenitate ) in linie dreapta, care se opresc de la casatorie la infinit. Consangenitatea in linie dreapta se imparte in doua :
a. In linie dreapta suitoare, adica, tata- bunic – strabunic etc.
b. In linie dreapta coboratoare, adica tata -fecior – nepot -stranepot etc.

2. Rudenii de sange in linie colaterala, care se opresc de la casatorie pane la al saptelea grad inclusiv. Fratii de o mama sunt de gradul II de rudenie; verii primari sunt de gradul IV de rudenie; verii al doilea sunt in gradul VI de rudenie si nu se pot casatori unii cu altii; verii al treilea sunt in gradul VIII de rudenie si acestia au voie sa se casatoreasca intre ei. Fratii si verii de tata vitreg sau mama vitrega, nu se pot casatori intre ei tot pana la gradul VIII inclusiv. In cazuri de nedumerire se cere sfatul si dezlegarea episcopului locului.

B. Rudenii prin incuscrire. Membrii a doua familii incuscrite nu se pot casatori pana la al cincilea grad, inclusiv. Membrii a trei familii incuscrite nu se pot casatori pana la al treilea grad, inclusiv, dupa sinodul patriarhal din Constantinopol, din anul 997.

C. Inrudire spirituala, din botez si cununie, intre nasi, fini si rudele lor. Casatoria cu rude spirituale este oprita pana la gradul al treilea inclusiv. Nu se pot casatori nasul cu fina, cu mama sau cu fiica finei. Nu se pot casatori finul cu fiica nasului si fiul nasului cu fiica finei.

D. Inrudirea prin adoptiune ( infiere ) se opreste de la casatorie pana la gradul al treilea, inclusiv. In toate cazurile cei doi tineri, dimpreuna cu parintii lor, sunt datori sa consulte pe preot si sa asculte intru totul de randuiala Bisericii fixata de Sfintii Parinti si pastrata cu atata sfintenie de inaintasii nostri.

Ce sa nu faci cu verigheta daca vrei sa ai o casnicie frumoasa si fericita:

Verigheta nu este doar simbolul casatoriei, ea trebuie sa fie simbolul iubirii si al increderii, al fidelitatii si al protectiei pe care ti-o ofera dragostea sotului. Iata ce sa faci si mai ales ce sa NU faci cu verigheta, dupa ce o primesti la cununie. Numeroase traditii si superstitii te indeamna ce sa faci cu verigheta cand ai probleme in casnicie, dar mai ales ce sa nu faci cu aceasta bijuterie speciala, ca sa nu atragi ghinionul in familia ta.

Potrivit traditiei, dupa ce verigheta a fost sfintita si ti-a fost pusa pe deget, nu trebuie sa o mai dai jos niciodata. Cu toate acestea, exista situatii in care esti nevoita sa faci acest lucru, fie ca degetele s-au ingrosat cu trecerea anilor, fie ca te-ai ranit, fie ca s-a rupt verigheta. In acest caz, daca verigheta trebuie reparata sau largita, este bine sa vorbesti din nou cu un preot sa te binecuvanteze, dupa ce o iei de la reparat.

Ce sa NU faci cu verigheta – superstitii care au rostul lor!
Sunt multe lucrurile pe care sa nu le faci cu verigheta. Nu trebuie sa o scapi pe jos, nu trebuie sa o arunci, oricat de suparata si dezamagita ai fi, dar mai ales nu trebuie sa o dai niciodata altcuiva, nici macar pentru cateva minute.

Aduce ghinion si tie, si celeilalte persoane daca verigheta care ti-a fost harazita doar tie este data cu imprumut. Cu atat mai putin nu trebuie sa o dai cuiva care se lauda ca poate face vraji cu verigheta ta ca sa iti mearga mai bine in dragoste. Ca orice obiect intim si drag, verigheta se incarca din energia spiritului si sufletului tau.

Daca tu o dai altcuiva, energia aceasta se risipeste si se spune ca se rupe legatura de taina dintre tine si jumatatea ta. Ai grija sa nu pierzi verigheta. Se crede ca pierderea ei anunta divortul sau pierderea iubirii si o casnicie nefericita.

De aceea, este bine ca verigheta sa fie comandata pe marimea degetului tau ca sa nu iti scape niciodata din neatentie. Inainte de casatorie, nu e bine nici sa iti cumperi singura verighetele. Au fost cazuri in care, chiar daca nu aveau o relatie stabila, tinerele au cumparat verighete in speranta ca vor grabi casnicia. Dar credintele din popor spun ca nu e bine sa cumperi tu verigheta singura. E bine sa alegi verighetele doar impreuna cu viitorul sot, pentru ca relatia voastra sa aiba parte de o soarta fericita.

Cum te ajuta verigheta in vremurile grele
Exista credinta conform careia verighetele sfintite pot ajuta in anumite ritualuri pentru pastrarea dragostei si pentru sanatate. Daca sotul tau a incetat sa mai poarte inelul de cununie, leaga cele doua verighete cu un fir de matase si scufunda-le intr-un vas cu apa, impreuna cu busuioc sfintit. Daca apa se tulbura, casatoria voastra va avea multe probleme de indurat.

Daca apa ramane limpede, va veti impaca si veti ramane impreuna, indiferent de obstacolele pe care le intalniti. Se mai spune ca, daca tii mana cu verigheta si un fir de busuioc pe o zona dureroasa, cum ar fi stomacul sau tamplele, si te rogi, obiectele sfintite au puterea sa alunge durerea si sa te faca sa te simti mai bine.